Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

O koncese na alkoholické nápoje je v Budějcích zájem

Zvýšený zájem o koncesi na prodej alkoholických nápojů eviduje budějcký živnostenský úřad. Více žadatelů začalo chodit v posledních dnech. Zdarma mohou koncesi podle novelizovaného zákona získat do 17. dubna obchodníci a hostinští prodávající alkoholické nápoje.

Živnostenský úřad v Českých Budějovicích udělil oprávnění doposud více než 1000 žadatelům. „Zájem je obrovský, největší nápor zažíváme od března,“ uvedla vedoucí odboru českobudějovického živnostenského úřadu Zdeňka Jeřábková.

Zájemci přitom mohli o koncese žádat od loňského října. Vedoucího odboru krajského živnostenského úřadu Radka Urbánka však nápor žadatelů nepřekvapil. „Necháváme všechno na poslední chvíli. To znamená, že tyto dny budou pro všechny živnostenské úřady asi dost hektické,“ řekl.

Neexistuje přesná evidence, kolik živnostníků může o koncese žádat. Zdeňka Jeřábková uvedla, že takovou databázi nikdo nedá dohromady. „Existuje živnost na výrobu, obchod a služby, potom jsou různé obory, ale my z toho nepoznáme, s čím přesně živnostníci obchodují,“ dodala.

Českobudějovický magistrát má úřední dny v pondělí, středu a pátek. Jeřábková však potvrdila, že pokud někdo přijde s žádostí v úterý a ve čtvrtek, pracovníci jej obslouží.

V Jihočeském kraji funguje 17 živnostenských úřadů. Podnikatelé, kteří mají zájem o koncesi, si však mohou zažádat i mimo region. „Nemusí to být v místě trvalého bydliště ani v místě provozovny,“ sdělil Radek Urbánek.

Podle loňské novely živnostenského zákona má každý podnikatel prodávající lihoviny s obsahem alkoholu nad 15 procent jinému podnikateli či konečnému spotřebiteli v maloobchodě nebo restauračním zařízení šest měsíců na podání žádosti o koncesi, a to v termínu od 17. října 2013 do 17. dubna 2014.

Opatření je jedním z bodů vládního plánu nulové tolerance černého trhu s lihovinami a má přinést větší přehled o prodejcích lihu a lihovin a také více chránit konečné spotřebitele před závadnými lihovinami. Reaguje tak na metanolovou aféru, při níž od září 2012 zemřelo na otravu 47 lidí.

Živnostníci mohou o koncesi požádat i po 17. dubnu. Za dodatečně vyřízené oprávnění však zaplatí 500 až 1000 korun. Navíc se vystavují možné pokutě. „Tu dostanou, pokud nezískají do 17. dubna koncesi, a přesto budou dál lihoviny prodávat. Kontroly budou provádět živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce a celní úřady,“ varoval Urbánek.

Zdroj: ČTK

Štítky Živnostenský úřad, České Budějovice, koncese na prodej alkoholických nápojů, alkoholický nápoj, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O koncese na alkoholické nápoje je v Budějcích zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.