Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obyvatelé Domu seniorů mají strach o svoji budoucnost

Zaplatili nemalé peníze, aby měli jistotu pohodlného bydlení a péče. Místo poklidného stáří se ale 150 klientů soukromého zařízení Dům seniorů na Husově třídě v Budějcích dočkalo nepříjemného překvapení a velké nejistoty.

Investor a provozovatel domova – společnost L. a S. Tábor a společnost Senior Resort jsou v insolvenci a dluží 960 milionů korun. Jde o vzájemně propojené firmy, v nichž podle rejstříku jsou zapsány stejné osoby a firmy jsou provázány i majetkově.

Dům seniorů byl v době výstavby prezentován jako největší bytový komplex pro seniory v České republice. V multifunkčním objektu mělo v malometrážních bytech 1kk nebo 2kk najít domov až 360 obyvatel. Po dokončení objektu v roce 2009 zájemci o bydlení v Domě seniorů uzavřeli nájemní smlouvy a za byty zaplatili předem kauci ve výši tří nájmů a také desetiletou zálohovou platbu na služby – například garantovanou nepřetržitou zdravotní péči, donáškový servis potravin, společenské a kulturní akce přímo v domově a další nadstandardní služby.

Nyní jim hrozí velké riziko, že o své peníze přijdou. Přestože si služby předplatili relativně vysokými částkami ve výši až 100 tisíc korun, musí je nyní platit formou záloh znovu. To potvrzuje podezření, že na účtu provozovatele již zřejmě žádné peníze nejsou, potvrzením je i skutečnost, že několik zaměstnanců domova nedostalo platy a proto ukončili pracovní poměr.

Obyvatelé domova jsou nejvíc zaskočeni tím, že o problémech, které se jich velmi dotýkají, se dozvěděli až z článku, který vyšel v MF Dnes. Bydlení v domově, který deklaroval zajištění nadstandardních podmínek, zvolili ve snaze mít pohodlné bydlení s okamžitě dostupnou péčí.

Místo toho se ocitli v psychické nepohodě, kterou zvyšuje i strach, jak ze svých důchodů dokáží zaplatit další platbu navíc k už tak vysokému nájemnému – téměř sedm tisíc u bytu 1kk a téměř 11 tisíc u bytu 2kk. Jednání provozovatele domova považují za zcela nezodpovědné. Někteří z obyvatel a jejich rodiny zvažují podání trestního oznámení.

Podle informací Policie ČR zatím ve věci trestní oznámení podáno nebylo, a to i přesto, že všechna fakta naznačují a stanoviska právníků potvrzují, že jde o podvodné jednání.

Firmy i objekt Domu seniorů jsou v insolvenci, provoz domova bude zajištěn insolvenčním správcem. Pravděpodobným budoucím řešením je prodej objektu s tím, že obyvatelům Domu seniorů bude platnost uzavřených smluv a možnost bydlení garantována.

Jednatelé společností L. a .S. Tábor a Senior Resort na telefonický ani písemný kontakt nereagují. Zřejmě nemají co říct k otázce, jestli skutečně okradli a podvedli staré lidi. Mlčení obvykle znamená souhlas...

Štítky dům, domov, bydlení, České Budějovice, SENIOR RESORT a.s., Česko, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Domu seniorů mají strach o svoji budoucnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.