Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odborníci musí kvůli nehodě vrtulníku opět prohledat pole

Pracovníci Ústavu pro odborné zjišťování leteckých nehod (ÚZPLN) musejí kvůli vyšetření květnové havárie vrtulníku u Českých Budějovic, při níž zahynuli dva lidé, znovu prohledat pole, na které stroj spadl.

V doposud objevených troskách helikoptéry se totiž nenašla konstrukce s uchyceným závažím. Jeho odpadnutí by mohlo být příčinou nehody.

Nehoda se stala 14. května u Šindlových Dvorů poblíž Českých Budějovic. Stroj z dosud neznámých příčin spadl na zem, kde začal hořet. „Pole jsme prohledali, nalezli jsme téměř všechno, až ne tu konstrukci se závažím,“ řekl vedoucí technického oddělení ÚZPLN Lubomír Střihavka.

Podle výpovědi svědků je možné, že se závaží před pádem uvolnilo. Lidé prý viděli, jak od vrtulníku něco odpadlo. „V takovém případě by se stroj převážil a naklonil dopředu. Reakce pilota by byla taková, že se vrtulník pokusí vyrovnat a následkem toho se mohl střetnout rotor s ocasní částí,“ uvedl Střihavka.

Závaží, které v troskách chybí, váží asi šest kilogramů. Je to zhruba 30 centimetrů dlouhá trubka. Pracovníci ÚZPLN se už vydali jednou do pole závaží hledat, ale nebyli úspěšní. „Vytvořili jsme rojnici z asi 30 lidí. Jenže na poli stále zůstala řepka a v ní jsme neměli šanci cokoliv najít,“ dodal Lubomír Střihavka.

ÚZPLN proto musí čekat, až majitel pole poseká. Je to ale hůře dostupný terén a zem tam po letních deštích a bouřkách zůstává stále mokrá. „Zatím tam nikdo nemůže se stroji vjet. Ale majitel nám slíbil, že jakmile pole sklidí, dá nám vědět a my se tam hned vydáme,“ uvedl technik.

Dodal, že také není vyloučeno to, že lidé by mohli závaží objevit v blízkém okolí pole. „Pokud by se tak stalo, žádáme veřejnost, aby nález předala na policii,“ uvedl Lubomír Střihavka. ÚZPLN také stále čeká na odpovědi od výrobce vrtulníků tohoto typu, který sídlí v USA. „Také to by nám mělo pomoci při objasňování příčin tragédie,“ řekl.

Při květnové nehodě zahynuli ve dvoumístném vrtulníku typu Safari sedmdesátiletý pilot a mladší technik. Experti hned po havárii vyloučili, že šlo o chybu pilota, jenž měl s řízením vrtulníků dlouhé roky zkušenosti. Podle nich nehodu způsobila technická závada.

Zdroj: ČTK

Štítky helikoptéra, vrtulník, Šindlovy Dvory, technická závada, České Budějovice, havárie, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci musí kvůli nehodě vrtulníku opět prohledat pole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.