Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pansofie, centrum pro maminky s dětmi v srdci Budějc

„Vůbec jsem netušila, že přímo na hlavním budějckém náměstí je možnost přebalit si miminko a v klidu ho nakrmit. Většinou to řeším v kavárně a tak,“ rozhlíží se po prostorech kulturně vzdělávacího centra Pansofie maminka Petra.

Dodává, že informaci získala od kamarádky, a že má pocit, že není ani tak v klubovně, ale přímo v bytě. Z čehož pramení její jistá nervozita, jestli je správně. Personál této neziskového organizace jí ale uklidní a vysvětlí, že má k dispozici celé zázemí, šatnu a toalety, kuchyňku i hernu, a to díky městu České Budějovice, MPSV i Jihočeskému kraji zdarma.

Pansofie tady ale nefunguje jen jako rodinné a informačně společenské centrum. Je otevřeno všem věkovým generacím, přestože právě rodina patří mezi nejčastější návštěvníky.

Když malá Petruška odpočívala na rameni mámy po vydatném obědě, Petra očima bloudila po nástěnce. „Jé, vy máte i kroužky. A můžeme přijít už i s takovýmhle miminkem?“

Samozřejmě. Pro nastávající i novopečené maminky, ale i pro rodiče, kteří si občas s dítětem či v životě neví rady, připravuje Pansofie již tradičně cyklus přednášek, besed a setkání.

S porodní asistentkou, lékařkou, psychology i pedagogy je připraven skutečně komplexní pohled jednak na záležitosti péče o dítě, jeho zdraví a zdravý vývoj, ale i na oblast tak zajímavého psychického světa dítěte.

V neposlední řadě si všichni mohou užít vzájemnosti při pohybových, ale i kreativních aktivitách, které jsou přizpůsobeny právě věku a schopnostem. A připraven je program i pro tvořivé děti, které mohou účinkovat již v tradičních divadelních slavnostech navazujících na tradiční svátky v průběhu roku.

Paralelně na provozu Pansofie pak funguje dětská skupina se školkovým režimem, která díky částce 2000 Kč za měsíc je přijatelnou náhradou mateřské školy pro ty, kteří se ocitli mimo pořadníky, a dražší soukromá mateřinka pro ně nepřichází v úvahu.

A není problém ani s krátkodobým hlídáním, pokud se maminka potřebuje naučit řídit auto nebo si chce zajít zacvičit. Stojí ji to 50 korun na hodinu. Členové Filosofia klubu se schází odpoledne. Zde je zase možné poznat mnohé ze zákulisí osobnosti člověka, přičemž jako hosté přijíždějí čas od času na přednášky významní odborníci, v tomto roce například sociální pedagog Ueli Seiler ze Švýcarska.

Petra si nakonec vybírá cvičení s miminky a ptá se na podrobnosti. Zmíní se, že malá trpí na ´prdíky´. Pracovnice informačního centra jí doporučí přírodní kapičky, které se zde může zakoupit. Malá pak ještě dostane čistou plín... a Petřino následné „nashledanou“ nezní jen jako povinná společenská fráze.

Prostory kulturně vzdělávacího centra můžete najít přímo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. v Domě umění (vedle hotelu Dvořák).

Napsala Markéta Sedláčková

Štítky Pansofie, kulturně vzdělávací centrum, České Budějovice, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Markéta Sedláčková, Jihočeský kraj, Dům umění, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pansofie, centrum pro maminky s dětmi v srdci Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.