Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podvodní prodejci elektřiny? Nenechte se nachytat!

„Můžete mi ukázat faktury za elektřinu? Optimalizuji vaše náklady tak, abyste ušetřili. Ale nebojte, nic se pro vás nezmění!“ Že už jste něco takového mezi dveřmi vašeho bytu slyšeli? Není to nic neobvyklého. Ani jeden z obchodníků s elektřinou však nezastupoval E.ON, se kterým máte uzavřenou smlouvu.

Na neférové jednání některých podomních prodejců upozornil Budějckou Drbnu jeden z jejích čtenářů. Podle jeho slov má s podobnými obchodníky za poslední dobu poměrně bohaté zkušenosti.

„Nebylo to poprvé, kdy u nás doma zvonil člověk, který chtěl vidět vyúčtování za elektřinu a plyn. Nic mi nenabízel, jen chtěl spočítat, kolik můžu přechodem k regionálnímu partnerovi ušetřit. Říkal mi, že nemusím dotovat brněnskou firmu, která vyřizuje administrativu pro E.ON, přitom ale stále budu zákazníkem téhle firmy, a že se pro mě jinak nic nezmění,“ popisoval Budějčák Filip Matoušek.

Pak si ale nechal prozíravě ukázat smlouvu, na kterou by měl za okamžik dát svůj podpis. „Viděl jsem v hlavičce logo jiné společnosti, a tak jsem mu odpověděl, že se tím pádem upíšu někomu jinému. On mi přesto oponoval, že budu pořád pod E.ONem. Po mojí reakci, že využiju pouze jejich kabely, ale platit budu někomu jinému, se rozloučil a odešel...“ líčil Matoušek, který už věří, že ho žádný podobný obchodník nikdy nenavštíví. „Mám doma připravenou baseballovou pálku, tak ať se někdo z nich ještě opováží zazvonit!“ smál se.

Podobný zážitek má i Renata Čečková z Českých Budějovic: „Dobře oblečený muž chtěl po rodičích faktury a rozčiloval se nad tím, že je nemohou dohledat. Když mu maminka řekla, že by je měli mít ve firmě, tak nereagoval. Pak mi rodiče zavolali,“ líčila začátek jednání s podvodníkem.

Navíc poznamenala, že měla kvůli jednání muže určité neblahé podezření. „Přišlo mi to nějaké divné a byla jsem ráda, že ho matka poslala za švagrem, který u E.ONu pracuje. Tam se prodejce samozřejmě nevydal,“ podotkla Čečková.

Potom ale raději zavolala přímo do energetické společnosti. „Potvrdili mi, že nikdo takový u nich nepracuje. Když jsem se na to muže při telefonickém rozhovoru zeptala, řekl mi, že je z jiné dodavatelské firmy. Dále mi lhal a prohlašoval, že se nikdy za zaměstnance E.ONu, který nám energii dodává, nevydával,“ doplnila ještě Renata Čečková.

Praktiky prodejců z jiných dodavatelských společností zástupce E.ONu ale nepřekvapují, jelikož poradenské centrum v Českých Budějovicích navštěvuje čím dál tím více zákazníků, především seniorů, kteří přicházejí s tím, že něco podepsali a vůbec neví co.

Jednou z důležitých skutečností je podle mluvčího společnosti E.ON Vladimíra Váchy fakt, že si někteří zákazníci často neuvědomují, že fakturovaná částka se skládá ze dvou položek. Jedna je cena za komoditu, neboli množství elektřiny a plynu, které odeberete, druhá složka se platí za distribuci, tedy přenos elektřiny, podporu výroby z obnovitelných zdrojů i další související položky. A podvodní prodejci se většinou odvolávají právě jen na levnější cenu za dodávku energie.

„Tvrzení, že se pro zákazníka nic nemění a i nadále zůstává u E.ONu, je zčásti pravdivé. Dráty ani trubky nikdo nevymění. Ale to, že v okamžiku podpisu smlouvy fakturačně přechází k někomu jinému, to už nikdo lidem neřekne. S takovouto argumentací prodejců se v poslední době setkáváme čím dál tím častěji,“ potvrdil Budějcké Drbně Vladimír Vácha.

Nikdo ale nemusí při podpisu smlouvy, kterou vlastně ani podepsat nechtěl, zoufat. Podle občanského zákoníku má dva týdny na její vypovězení. „Nic strašného se tedy neděje, ale je to spojené s některými administrativními úkony, které jsou pro mnohé zákazníky nepříjemné,“ doplnil mluvčí E.ONu.

„Podomní prodej rozhodně neodsuzujeme, částečně ho využíváme také. Tyto praktiky jsou ale špatné tehdy, když vám ten člověk něco nabízí a postupuje neeticky. Je mu proto jedno, jestli někoho oklame nebo ne, od počtu podepsaných smluv se odvíjí jeho provize. My chceme, aby se s našimi zákazníky zacházelo férově, a proto je zrazujeme od toho, aby cokoliv podepisovali mezi dveřmi,“ vysvětlovat na závěr Vladimír Vácha.

O rizicích spojených s podpisem smlouvy podvodným prodejcům elektřiny si můžou zájemci přečíst na speciálních internetových stránkách E.ONu věnovaných osvětě.

Štítky podvodní prodejci elektřiny, podomní prodejci, E.ON, České Budějovice, elektřina, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Když jsem ho vyhazoval, tak se ještě naštval a povídal "no jsou to vaše peníz" a na to jsem mu řekl, že "ano to má pravdu a proto nemá důvod mi do toho kecat!"

Pátek, 15. března 2013, 10:31Odpovědět

Hawky

Oni si nedají pokoj. Dneska elektrika, zítra třeba telefonování....jo mají o nás asi starost. Vyhnal jsi je správně Míro, jenže pořád je zřejmě dost těch, kteří naletí. Jinak by už nechodili.

Čtvrtek, 14. března 2013, 18:20Odpovědět

Miroslav Ben

Tento týden tu chodili tří kravaťáci..tak jsem je vyhnal - že mě spočítaj kolik ušetřím. Vimperk

Čtvrtek, 14. března 2013, 16:37Odpovědět

Podvodní prodejci elektřiny? Nenechte se nachytat!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.