Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Policisté demonstranty z ulic Máje vytlačili

Při dnešním protiromském shromáždění na budějckém sídlišti Máj zadrželi policisté dvě až tři desítky demonstrantů, kteří sídliště navzdory policejním výzvám odmítali opustit. Počet účastníků protestu policie odhadla na tři sta. Oproti předchozím dvěma víkendům je ale situace na místě poměrně klidná.

Demonstraci na sídlišti Máj, kde žije i romská komunita, svolali organizátoři pod názvem Proti policejní  brutalitě. Účastníci se sešli u multikina a několik desítek z nich se marně snažilo projít přes policejní kordon, který jim na křižovatce ulic Milady Horákové a Antonína Barcala bránil v dalším postupu do středu sídliště.

Policisté měli výraznou početní převahu. Na místě bylo mnoho těžkooděnců a policejních vozů, zasahovali také policisté na koních a situaci ze vzduchu monitoroval vrtulník. Policie demonstranty vyzývala, aby vyklidili prostor.

Opačným směrem létaly nadávky. Část protestujících lidí se kordon pokusila obejít vnitroblokem, těžkooděnci ale stačili včas zareagovat a vytlačili je zpátky.

V policejních poutech následně skončilo zhruba 60 lidí, jejichž zadržení sledovala z oken řada obyvatel okolních domů.

„Všechny zadržené osoby dostaly dostatek času na opuštění prostoru, ale neopustily ho. Většina z nich byla zadržena kvůli neuposlechnutí policejní výzvy,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Před demonstrací na sídlišti se mělo konat také protiromské shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II., kde počítali pořadatelé s účastí přibližně tisíce lidí. Nakonec jich však dorazilo jen několik desítek a organizátoři bez udání důvodu vyhlásili, že akci ruší.

Zprostředkovatel komunikace mezi radnicí a pořadateli Jaromír Pytel přítomným novinářům oznámil, že organizátoři dostali strach, a proto akci zrušili.

Podle jednoho z účastníků shromáždění se akce nekonala proto, že se spousta osob zalekla. „Na Facebooku se začaly ztrácet zprávy, komunikace byla najednou někým zpomalována. Myslím si, že to nebylo náhodou, a když vidím, jak málo lidí přišlo, tak to pravděpodobně splnilo účel,“ uvedl účastník shromáždění Ivo Burdík.

Zdroj: ČTK

Štítky protest, demonstrance, sídliště Máj, České Budějovice, sídliště, Milada Horáková, Antonín Barcal, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté demonstranty z ulic Máje vytlačili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.