Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poplatek za odpad se nemění, Budějčáci zaplatí 680 korun

V roce 2014 zaplatí obyvatelé Českých Budějovic za komunální odpad stejně jako letos. Přestože se objem odpadků nepatrně zvýšil a přibylo i na likvidaci finančně nákladných černých skládek, zastupitelstvo města se rozhodlo ponechat stávající cenu 680 Kč na osobu a rok.

Novela zákona o odpadech přitom umožňuje městům a obcím zvýšit částku za likvidaci odpadů až na 1000 korun, maximálně ale do výše skutečných nákladů. Ty v Budějcích činí 815 Kč na osobu. Město tak bude za každého občana doplácet 135 korun.

Vlastní výpočet výše poplatku je poměrně složitý. „Tisícikorunová sazba je tvořena dvěma složkami - pevnou částkou 250 korun a sumou stanovenou na základě skutečných nákladů obce z předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného odpadu, maximálně však 750 korun. Při stanovení výše této složky vycházíme z nákladů z roku 2012, protože ty letošní budeme znát nejdříve v únoru příštího roku,“ říká 1. náměstek primátora Miroslav Joch.

Reálné náklady v Budějcích vloni činily 54,5 milionu korun. „Pokud tuto částku rozúčtujeme na 94 571 osob s pobytem na území města a 1939 staveb určených k individuální rekreaci, bytů a rodinných domů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, představují skutečné náklady částku 565 korun,“ vypočítal Joch s tím, že po přičtení částky 250 korun k této sumě vyjde maximální možná sazba poplatku, kterou může město podle zákona stanovit, a to zmíněných 815 korun.

Řada zastupitelů na svém jednání minulý týden apelovala na to, aby se vedení města začalo vážně zabývat likvidací odpadů po roce 2020, kdy se zpřísní evropská legislativa pro ukládání odpadů do země. „Mezi velkými městy v Jihočeském kraji neexistuje ochota ani shoda na tom, jak dál postupovat,“ uvedl náměstek Miroslav Joch.

Podle koncepce by měla v kraji vzniknout jedna spalovna, nejlépe při českobudějovické teplárně. Některá města ale mají svoje teplárny a plány a jiná zase na svém katastru skládky a z nich plynoucí peníze do rozpočtu. Ekonomická návratnost investice do spalovny však vyžaduje velké množství odpadů.

Štítky komunální odpad, České Budějovice, odpad, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Čížek

A to jste pane Kocoure zapomněl napsat, že ještě z těch našich daní, platíme za odpad cikánům, chudákům, kteří už od mládí jsou tak nemocní a invalidní.Dál ani nebudu rozvádět, proč je to tak.

Čtvrtek, 14. listopadu 2013, 18:42Odpovědět

Badaxe Kocour

"Město tak bude za každého občana doplácet 135 korun", to si jako "město" vyhrne rukávy a půjde si ty peníze někam vydělat? Ve skutečnosti jsou to peníze z NAŠICH daní, takže město nám jen milostivě usype a rozfrcá za kraviny, jako je komunitní centrum o které nikdo nestojí, o něco méně. Nazývejme už konečně věci pravými jmény. Město hospodaří s našimi daněmi a to nikterak skvěle, takže ne že nám něco dává, jen nám z těch daní vrací drobeček a tváří se jako spasitel. Kdyby se nevymýšlely nesmysly (stavba sportovní haly na místě té funkční) tak by zbylo na to vracení více. A rozhodně tedy nebudu volit dnešní smečku která na radnici momentálně je. Jiní možná nebudou lepší, ale horší rozhodně nebudou, když vidím ten bordel kolem výstavby zanádražní stačí mi to k tomu, abych věděl, že takové "organizačně schopné" by v soukromé firmě vykopli bez odstupného. Škoda že tady se bude čekat do voleb, třeba se ten maďarský archeolog konečně ztratí tam odkud přišel (Nitro třes se) a vezme své "schopné" )všeho) s sebou

Čtvrtek, 14. listopadu 2013, 13:58Odpovědět

Poplatek za odpad se nemění, Budějčáci zaplatí 680 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.