Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přelet stíhaček nad městem? Letci měli noční cvičení

Ohlušující rachot, který v úterý krátce po dvaadvacáté hodině vytáhl z postele nejednoho Budějčáka, měly na svědomí bitevní letouny L-159 Alca z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a jeden dopravní letoun z Prahy. Jejich přelet nad jihočeskou metropolí byl součástí nočního výcvikového letu.

V diskuzi, která se rozpoutala mezi čtenáři na Facebooku Budějcké Drbny, se objevilo několik různých názorů, co se nad Českými Budějovicemi během úterní noci dělo.

„Je to jen moje hypotéza, ale vzhledem k tomu, že stíhačky manévrovaly v těsném závěsu za dopravním letadlem a naváděly ho na jiný kurz, tak si myslím, že dotyčný narušil vzdušný prostor elektrárny Temelín,“ prezentoval svůj názor Budějčák David Hellebrant.

„Není to hypotéza, vidíme dobře na Temelín a stíhačky opravdu hnaly dopravní letadlo od Temelína směrem na Budějce, tam ho nutily otočit se a letět směrem na Písek,“ reagovala další čtenářka Renata Máchalová.

Budějcká Drbna se proto spojila s tiskovým mluvčím Jaderné elektrárny Temelín Markem Svitákem, zda včera skutečně došlo k narušení letového prostoru. „Okolo obou českých jaderných elektráren je stanoven zakázaný letový prostor. Má tvar válce o výšce jeden a půl kilometru a poloměru dva kilometry. Jeho ochrana je v kompetenci Armády ČR. Tento zakázaný letový prostor však nebyl během včerejšího vzdušného cvičení armády narušen,“ uvedl dnes ráno Marek Sviták.

Cvičení armády? Takhle v noci? „Cvičení by se neprovádělo okolo 22. hodiny v blízkosti velkého města z důvodu rušení nočního klidu,“ oponoval ve facebookové diskuzi další čtenář Václav Mocek. Budějcké Drbně se ale podařilo zjistit, že předpisy dovolují pohyb letadel ve vzduchu až do 23. hodiny, v zimě je noční klid stanoven o hodinu dříve.

„Taky by mě to zajímalo, co se dělo. Sama jsem z toho měla divný pocit, letěly fakt blízko. A když se z dětského pokoje ozvalo: ´Mami, bojím... tak mě to hodně vytočilo. Stále nemůže usnout,“ svěřila se v úterý hodinu před půlnocí Petra Voborská ze Včelné.

„Můžu potvrdit, že to byly naše podzvukové letouny. Šlo o dva lehké bitevníky L-159 Alca, které má naše základna ve výzbroji,“ řekla kapitánka Denisa Smitalová z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. „Jednalo se o standardní noční výcvikový let, který probíhal v součinnosti s 24. základnou dopravního letectva, takže se nad Budějovicemi pohyboval i jeden dopravní letoun. Stíhačky byly zpátky na základně do jedenácti hodin, tudíž k žádnému porušení předpisů nedošlo,“ dodala Smitalová.

Podle jejích slov neprobíhá noční cvičení s ohledem na obyvatelstvo často. „Jsou ale předpisy a nařízení, které musí piloti plnit. Snažíme se prostory výcviku střídat, aby se pořád nelétalo nad stejnými lokalitami,“ řekla Denisa Smitalová a dodala, že na základně v Čáslavi v těchto dnech navíc probíhá cvičení s názvem Apeval na chystanou misi v Pobaltí.

Foto: Jan Kouba, www.afbcaslav.cz

Štítky stíhačka, dopravní letoun, Čáslav, Aero L-159 Alca, Praha, České Budějovice, Jaderná elektrárna Temelín, Temelín, Facebook, Jan Kouba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přelet stíhaček nad městem? Letci měli noční cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.