Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Prostitutek přibývá, v kraji už jich pracuje asi tisíc

Na jihu Čech se zvyšuje počet žen, které se živí prostitucí. Podle neziskové organizace Rozkoš bez rizika jich v sexbyznysu pracuje asi tisíc. V posledním roce stihl budějcký tým kontaktovat přes 150 nových sexuálních pracovnic. Roste i počet žen, které s touto prací začínají ve velmi mladém věku.

Stálé problémy s prostitucí mají v příhraničních oblastech kraje - v Českých Velenicích, Strážném i Dolním Dvořišti. „Je to nekonečný byznys, trvá poptávka z Rakouska i Německa. Když s něčím 15 let bojujete a neustále se vám to vrací, tak upřímně: nabudete pocitu marnosti a beznaděje. Rozpočet bychom museli mít jen na správní řízení s prostitutkami. Máme sice vyhlášku, která omezuje takovou činnost, ale vymahatelnost sankcí je nulová,“ řekl starosta Strážného Jiří Vacek.

Prostituce podle něj kulminuje v létě, kdy přijíždějí motorkáři z Německa, a klesá na podzim, kdy u silnice vydrží jen málokterá z žen. Policie tam dojíždí z 25 kilometrů vzdáleného Vimperku.

Nakonec bylo podle starosty schůdnější domluvit se s pasáky, že prostitutky nebudou postávat po ulicích, ale jen v okrajových částech katastru obce. Dříve bývalo v obci asi osm nočních klubů, dnes jsou tři čtyři. Počet žen u silnice se teď snížil z dvanácti na asi tři.

Také v Českých Velenicích vedou podle starosty Jaromíra Slívy s prostitucí na ulici neustálý boj. Strážníci přestupkové komisi pravidelně překládají spisy. Radnice má vyhlášku, kterou pouliční prostituci omezuje v zastavěné části obce, ale ta problém neřeší.

„Starostu dělám jedenáct let a posun v legislativě je minimální. Snad klíčový byl nález Ústavního soudu, že obce mohou takovou činnost regulovat na části území katastru,“ konstatoval Slíva. Stále neplatí povinnost, aby ženy živící se sexem měly povinné zdravotnické prohlídky anebo odváděly daně ze mzdy.

Nejlepší přehled o prostituci a s ní spojenými zdravotními riziky a drogovou závislostí tak mají neziskové organizace. Sexuální pracovnice v Jihočeském kraji pravidelně navštěvuje sanitka sdružení Rozkoš bez rizika s nabídkou sociálních a zdravotnických služeb.

„Zejména mezi mladými cizinkami z Rumunska je malá povědomost o pohlavních chorobách. Roste také zájem mužů o sex bez kondomu, ženám za takovou službu nabízejí příplatek kolem 500 korun,“ řekla vedoucí jihočeského týmu R-R Olga Hynoušová. Delší dobu ve velkých městech přibývá žen, které nabízejí privátní sexuální služby.

Se sanitkou do terénu zpravidla vyjíždí tříčlenný tým složený ze zdravotních sester a sociálních pracovnic. Výjezdy jsou převážně v nočních hodinách a návštěvy klubů musí být vždy předem dohodnuty s jejich ´manažery´.

V poslední době třeba pracovnice týmu zaznamenaly zvýšený počet chorob u prostitutek ve Strážném. „Asi z jedné čtvrtiny až třetiny patří k našim klientkám cizinky, takže letáčky i další preventivní publikace máme v několika jazycích a někdy využíváme i služeb tlumočníka,“ uvedla Hynoušová.

Nestátní nezisková organizace Rozkoš bez rizika zaměřená na prevenci a léčbu sexuálně přenosných chorob pro osoby s rizikovým sexuálním chováním a životním stylem existuje v Česku přes dvacet let. Má tři pobočky - v Praze, Brně a v Českých Budějovicích, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích a k dispozici má i mobilní ambulanci s gynekologickou ordinací.

Zdroj: ČTK

Štítky prostituce, jižní Čechy, Strážný, České Velenice, Dolní Dvořiště, nezisková organizace, Česko, Německo, Jaromír Slíva, Rozkoš bez rizika, Rakousko, Jiří Vacek, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostitutek přibývá, v kraji už jich pracuje asi tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.