Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

„Psí maso“ na náměstí Budějčáky moc nelákalo

Zatímco stánkaři na náměstí Přemysla Otakara II. pomalu sklízeli své domečky plné dobrot, jeden velice speciální stánek v pondělí na hlavním budějckém rynku přibyl. Od desíti do čtyř odpoledne tady mohli návštěvníci narazit na stánek s neobvyklou nabídkou.

ČTĚTE TAKÉ: Vegani budou na náměstí nabízet vánoční psy

Českobudějovičtí vegani prodávali psí maso. Samozřejmě ale jen jako. Cílem akce bylo upozornit na nelidské zacházení s kapry. Přidušená, polomrtvá zvířata putují každoročně na naše štědrovečerní tabule a podle organizátorů akce při tom nesmírně trpí. Cítí totiž stejnou bolest jako například psi.

Dvě veganky stojí u svého stánku poblíž radnice už od deseti dopoledne. Z reakcí okolí jsou poněkud otrávené. „Lidé chodí okolo, a buď nás ignorují, nebo si z toho dělají legraci,“ poslouchá Budějcká Drbna jednu z propagátorek Markétu Jůzlovou a prohlíží si pult s umělým masem (seitanem) politým krví (potravinářským barvivem) a ceduli s ceníkem jednotlivých úkonů.

Drbna si není jistá, jestli je zakrvavený pult dostatečným lákadlem k předvánočním nákupním rozmarům. „Dost lidí přijde a chce si opravdu koupit psa. Pak jsou zklamaní, že ho nemáme,“ říká Markéta.

Aktivní veganky ochotně každému zájemci vysvětlí, proč tu vlastně jsou. Někteří lidé s nimi diskutují a jiní si dokonce myslí, že maso na pultě skutečně ze psa. „Chvíli je v tom necháme a pak jim řekneme, jak je to doopravdy a zároveň se ptáme, proč jsou šokovaní ze psů, když kolem kaprů normálně chodí,“ líčí Jůzlová.

Lidé reagují argumentem, že kapr prý není stejný jako pes. Je to zcela pochopitelné. V parku nenarazíte na kapra na vodítku a stejně tak málokdy z rybníka vylovíte jezevčíka.

Ke stánku se blíží skupinka veselých mladých lidí. „Jééé, to je proti týrání psů?“ vykřikuje slečna. Markéta s kolegyní Petrou Albertovou jí vysvětlují, o co jde. „No jo, ale já už mám v lednici řízky,“ opáčí slečna a se skupinkou se vydává pryč.

Za celý den se u stánku zastavilo několik desítek lidí. Rodiče s dětmi své ratolesti rovnou odvraceli zády a odváděli je pryč. „Chtěli bychom, aby si lidé uvědomili, v jakých podmínkách ty ryby přežívají. Stojí nám to za to, i kdybychom přesvědčili jediného člověka,“ dodává Albertová.

Vegani v našem městě se inspirovali pražskou organizací Otevři oči. Letos stejnou akci pořádají i vegani v hlavním městě a v Brně. V Budějcích existuje skupina Veganské pikniky, která nyní plánuje založit občanské sdružení s názvem Hlasy zvířat. Každých čtrnáct dní pak místní vegani pořádají pikniky s trochou osvěty pro každého.

Štítky Veganské pikniky, prodej psího masa, České Budějovice, pes, maso, kapr, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karolina Hnilickova

Napište komentář...Nechápu jak někdo může přirovnávat psa ke kaprovi!!!

Neděle, 29. prosince 2013, 16:54Odpovědět

Libor Vilímek

Říká se, že stromy mají duši, strom je rostlina, takže i rostliny mají duši. Jak se asi musí cítit obilí (kterým se vegani živí), když ho mlátí kombajn. Neschvaluji násilí na jakémkoliv zvířeti, ale nic se nemá přehánět a jist se musí.

Úterý, 24. prosince 2013, 16:20Odpovědět

„Psí maso“ na náměstí Budějčáky moc nelákalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.