Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radní zvýšili Budějčákům nájemné o tři procenta

Českobudějovičtí radní zvýšili nájemné v bytech s takzvaným regulovaným nájemným o tři procenta. Za metr čtvereční si tak 825 nájemníků připlatí 1,80 Kč, v průměrném bytě tedy zhruba sto korun měsíčně. Variant zvýšení bylo několik, nakonec většina radních hlasovala pro minimální.

Rada nakonec nezvýšila nájemné ve 405 bytech takzvaného zvláštního určení, tedy domech s pečovatelskou službou, kde zůstává na úrovni roku 2009. Nájemníci tam budou nadále platit 42,87 korun za metr čtvereční. Téměř 90 lidí, kteří bydlí v bezbariérových bytech, pak platí 20,35 Kč.

Nájemné město nemůže změnit u 371 bytů, které byly vystavěny s dotací, především na sídlišti Máj. Tam se platí od 42,87 do 60 korun za metr měsíčně. Více než stovku bytů už město pronajímá za komerční nájemné. Jde především o byty v centru. Protože jsou velké, je o ně malý zájem.

Město za byty s regulovaným nájemným loni vybralo měsíčně téměř tři miliony korun, za sociální 477 tisíc korun, s dotací 1,1 milionu a za komerční nájemné pak 579 700 Kč. Nájemníci městu dluží více než 12 milionů korun.

Narovnat rozdíly mezi jednotlivými nájemci městských bytů prosazoval především radní Tomáš Bouzek (TOP 09). Jeho klub navrhoval zvýšení ze 66,18 na 72,50 Kč, tedy o 6,32 Kč.

„Chtěli jsme, aby pokud možno vymizely rozdíly mezi nájemci bytů s dosud deregulovaným nájemným a bytů, kde město nájemné standardně soutěží,“ řekl Tomáš Bouzek.

Zdroj: ČTK

Štítky regulované nájemné, České Budějovice, radní, zvýšení, Tomáš Bouzek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní zvýšili Budějčákům nájemné o tři procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.