Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rakouští specialisté se zajímali o krizové řízení Temelína

Havarijní řídící středisko, zázemí hasičů nebo strojovnu prvního bloku Temelína si prohlédlo téměř třicet rakouských specialistů na krizové řízení. Stalo se tak v rámci třídenního semináře zaměřeného na krizové řízení a jadernou bezpečnost.

Ten probíhal od 25. do 27. listopadu v rakouském Gmündu. Hned v úvodu temelínského programu diskutovali zástupci rakouského ministerstva vnitra a policie s představiteli elektrárny o havarijním plánování a radiační ochraně.

„Rozhodně nešlo o prezentaci odlišných názorů na jadernou energetiku. Program byl především o výměně zkušeností. Zájem rakouských odborníků o systém krizového řízení naší elektrárny nás velmi potěšil,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

Rakušané se zajímali i o způsoby řešení možných mimořádných událostí a jak by v takovém případě byli informováni. Otázky padaly také na jódové tablety.

„Letos se seminář koná nedaleko elektrárny, tak jsme se rozhodli jeho program zpestřit něčím novým, co ale souvisí s naším tématem. Už dříve jsem byl v Praze přímo na Státním úřadu pro jadernou bezpečnost a nyní jsem měl možnost dozvědět se, jak by se případná krizová situace řídila přímo v Temelíně či jak by bylo varováno obyvatelstvo,“ řekl na závěr návštěvy Günter Timal, z ministerstva vnitra.

Od začátku roku navštívilo Informační centrum elektrárny Temelín 36 403 lidí, ze kterých bylo 1 572 ze zahraniční. Z Rakouska letos na jihočeskou elektrárnu přijelo 371 návštěvníků.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15 065 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Štítky JE Temelín, krizové řízení, rakouští specialisté, Gmünd, havarijní štáb, Jaderná elektrárna Temelín, Temelín, elektrárna, Ministerstvo vnitra České republiky, elektřina, Schwäbisch Gmünd, Praha, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouští specialisté se zajímali o krizové řízení Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.