Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud zahájil insolvenci budějcké firmy Via Chem Group

Krajský soud v Českých Budějovicích v pátek zahájil insolvenční řízení s budějckou firmou Via Chem Group. Návrh podal jeden z jejích věřitelů. Firma má podle něj neuhrazené závazky za minimálně 1,2 miliardy korun.

Právní zástupce Via Chem Group Ivo Hala na dotaz ČTK řekl, že se firma bude ´šikanóznímu´ návrhu bránit. Dluhopisy společnosti vlastní mimo jiné Praha 6, Praha 10 a město Sokolov. Jde o pohledávky za desítky milionů zbylé po krachu společnosti Key Investments.

Dluhopisy Via Chem Group a úroky z nich se už rozhodla veřejně prodat Praha 6, která má u ní pohledávky za 167 milionů korun. Dluhopisy firmy za 90 milionů korun má i Praha 10 a Sokolov za 27 milionů korun.

Mluvčí dotčených pražských městských částí na dotaz agentury ČTK nedokázali říci, zda se radnice k insolvenci připojí. Situaci prý musí nejprve posoudit právníci a poté projednat politická vedení.

Via Chem Group se bude bránit zřejmě návrhem na odmítnutí insolvenčního řízení a návrhem na moratorium. Ivo Hala uvedl, že firma s věřiteli vyjednává o konsolidaci situace. „Právě moratorium poskytne dostatečný tříměsíční prostor pro takové řešení,“ doplnil.

Firmě Key Investments, která je od loňského podzimu v konkurzu, pražské městské části v minulosti svěřily stovky milionů. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama firma s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

Tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

Zdroj: ČTK

Štítky Via Chem Group, insolvenční řízení, Krajský soud v Českých Budějovicích, insolvence, Key Investments, Praha, České Budějovice, Ivo Hala, Sokolov, Stanislav Gross, Martin Kocourek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zahájil insolvenci budějcké firmy Via Chem Group  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.