Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soudy odmítly další žaloby podané firmou Forum Energy

Minoritní akcionář Teplárny České Budějovice neuspěl se svými žalobami na Teplárnu. Jedná se zejména o další dvě tvrzené neplatnosti usnesení valných hromad, které již tradičně napadá soudními žalobami.

Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl žalobu proti valné hromadě konané 29. března 2011 (svolané na žádost tohoto akcionáře) a odmítl se zabývat žalobou na řádnou valnou hromadu konanou 23. června 2011 z důvodu procesních pochybení žalobce.

„Opět se potvrdilo, že Teplárna neporušila žádné své povinnosti při organizaci valných hromad a zachovala všechna práva akcionářů,“uvádí advokát společnosti Martin Zvěřina.

Další otázkou, kterou se soud na základě žaloby minoritního akcionáře zabýval, je právo akcionářů na přístup k neveřejným informacím tohoto teplárenského podniku. Podle názoru soudu řádná valná hromada akciové společnosti Teplárna nepochybila, když se její akcionáři usnesli, že minoritnímu akcionáři neposkytnou informace o jednáních orgánů Teplárny, uzavřených obchodních smlouvách nebo investicích, obsahující obchodní tajemství společnosti. Rozhodl o tom senát Krajského soudu v Českých Budějovicích, který odmítl šest správních žalob podaných firmou Forum Energy.

„Jedná se o závažnou právní otázku, zda podniky tohoto typu a s touto strukturou akcionářů vůbec mohou být veřejnou institucí povinnou k poskytování informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle našeho názoru nikoliv,“říká advokát Martin Zvěřina. Krajský soud došel k závěru, že žalobu nelze věcně projednat podle tohoto zákona, že se jedná o ryze soukromoprávní vztah a žalobu odmítl.

Krajský soud v Českých Budějovicích činný ve věcech obchodních přitom už dříve, v závěru loňského roku, zamítl žalobu minoritních akcionářů na platnost všech usnesení mimořádné valné hromady Teplárny z 22. února 2011. I tehdy zjistil, že při jejím svolání a průběhu nedošlo k porušení zákona ani práv minoritních akcionářů

Minoritní akcionář své ataky vůči Teplárně nevzdává, využil svých opravných prostředků a podal příslušná odvolání a kasační stížnost proti všem rozhodnutím soudů první instance.

Všechna soudní rozhodnutí jsou zveřejněna na webových stránkách společnosti.

Napsal PhDr. Zdeněk Zuntych, mediální zástupce Teplárny České Budějovice

Štítky žaloba, valná hromada, České Budějovice, Krajský soud v Českých Budějovicích, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudy odmítly další žaloby podané firmou Forum Energy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.