Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelínskou dvojku čeká výměna paliva a modernizace turbíny

V Jaderné elektrárně Temelín začne v sobotu pravidelná odstávka druhého bloku. V jejím průběhu energetici vymění čtvrtinu paliva, zmodernizují turbínu a budou pokračovat v realizaci opatření ze zátěžových testů EU. Celkově má harmonogram odstávky více jak deset tisíc činností. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v polovině června.

„Výkon druhého bloku začne provozní personál snižovat dnes večer a ve 21 hodin odpojí turbogenerátor od přenosové soustavy. V sobotu se pak naplno rozjedou odstávkové práce,“ říká mluvčí elektrárny Marek Sviták. K nejdůležitějším bude patřit modernizace turbíny. Nové nízkotlaké díly a nová vysokotlaká olejová regulace umožní zvýšit výkon bloku o dvě procenta a to při stejné spotřebě paliva. Díku tomu bude blok schopen vyrobit elektřinu pro dalších 50 tisíc českých domácností. V loňském roce prošel stejnou úpravou první blok.

Pravidelnou prací všech odstávek je výměna přibližně čtvrtiny paliva. Kvůli kontrole se z reaktoru bude vyvážet všech 163 palivových souborů. Čtyřicet dva z nich se do reaktoru vracet nebude a budou nahrazeny čerstvým palivem.

K důležitým činnostem v jaderné části elektrárny bude patřit kontrola tlakové nádoby reaktoru i celého primárního okruhu, kontroly bezpečnostních systémů nebo vyvezení tří kontejnerů s použitým palivem a jejich umístění do skladu v areálu elektrárny.

Odstávku elektrárna využije i k instalaci dalšího zařízení na likvidaci vodíku v budově, které chrání reaktor. Bude tak realizovat další z více než čtyř desítek opatření přijatých v rámci zátěžových testů EU. Většinu už má hotovu. V minulých letech v Temelíně rozšířili způsoby chlazení reaktoru, přidali další nezávislé zdroje výroby elektřiny pro klíčové bezpečnostní systémy nebo zlepšili vybavení a zázemí vlastní hasičské jednotky.

„Na realizaci prací během odstávky se bude podílet více jak 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ,“ dodává Sviták. Na prvním bloku začne odstávka v polovině července a potrvá do konce srpna.

Foto: Václav Brom

Štítky Temelín, generátor, výměna, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, reaktor, Evropská unie, elektřina, elektrárna, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínskou dvojku čeká výměna paliva a modernizace turbíny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.