Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Teplo z Temelína může zlepšit kvalitu ovzduší

Smogovou situaci v Českých Budějovicích, která město při nynějším počasí trápí, může pomoci zlepšit teplo z temelínské jaderné elektrárny.

Hodnoty v Budějovicích dosáhly v maximech až 128 mikrogramů částic polétavého prachu na metr krychlový, limit je 50 mikrogramů. „V následujících dnech by se měla situace zlepšovat,“ uvedl Gustav Sysel z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Situace se však podle něj může zejména v zimním období kdykoli opakovat. Alespoň pro České Budějovice by mohly být řešením dodávky tepla z temelínské elektrárny.

Největšími znečišťovateli ovzduší na jihu Čech totiž zůstávají podle Integrovaného registru znečišťovatelů teplárny včetně českobudějovické. Omezit její provoz v době mrazů ale není možné, řešením tak může být pouze jiný čistý zdroj. Vyčistit ovzduší v Českých Budějovicích by tak mohl pomoci zvažovaný teplovodní přivaděč z elektrárny Temelín.

„Díky teplu z Temelína by Teplárna České Budějovice ročně nemusela spálit 100 tisíc tun hnědého uhlí a emise škodlivých plynů by se tak snížily na polovinu,“ konstatoval mluvčí Sviták.

Předpokládaná roční dodávka tepla by mohla dosáhnout téměř milionu gigajoulů, což by pokrylo přibližně třetinu spotřeby tepla v Českých Budějovicích. Elektrárna Temelín by tak mohla zajistit teplo pro tři největší českobudějovická sídliště, Vltava, Šumava a Máj.

„ČEZ má zájem dodávat teplo z elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Projekt je technicky proveditelný a je také zařazen v nově platných zásadách územního rozvoje Jihočeského kraje. Jeho realizaci již povolilo i Ministerstvo životního prostředí. Pro další kroky bude důležitý postoj města České Budějovice a vedení Teplárny České Budějovice, která vlastní rozvody tepla ve městě,“ poznamenal Josef Gába, specialista akvizic ČEZ Teplárenská.

Tepla z Temelína by se obyvatelé Budějovic mohli dočkat v letech 2014 až 2015.

Již třináct let Temelín zásobuje teplem nedaleký Týn nad Vltavou. Přechodem na temelínské teplo bylo v Týně zrušeno dvaadvacet středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny. Teplovodní napojení na elektrárnu Temelín tak pomohlo na Vltavotýnsku významně zlepšit kvalitu ovzduší.

V současné době je na teplo z elektrárny Temelín napojeno 470 rodinných domků, 2100 bytů a několik průmyslových podniků.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky teplo, České Budějovice, Temelín, vzduch, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Teplárna České Budějovice, a.s., Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo z Temelína může zlepšit kvalitu ovzduší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.