Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třetina Jihočechů má podle průzkumu problém poznat lichváře

Více než 30 procent obyvatel Jihočeského kraje by nepoznalo lichváře od značkového nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru. Odhalil to průzkum projektu Navigátor bezpečného úvěru, který realizovala společnost GfK.

Téměř polovina obyvatel kraje navíc neví, na koho se obrátit, pokud už mají s úvěrem problém. Přitom celých 35 procent obyvatel kraje, tedy více než 200 tisíc, přiznává, že se s úvěrovými predátory již setkali.

A podle čeho by obyvatelé Jihočeského kraje lichváře poznali? Nejčastěji zmiňují zneužívání špatné finanční situace lidí a velmi vysokou úrokovou sazbu. Jen 15 procent respondentů uvedlo, že lichvář má nejasné, nejednoznačné a matoucí obchodní podmínky ve smlouvě, které nedostatečně vysvětlí. Právě špatně uzavřená smlouva je přitom často zdrojem budoucích problémů.

„Základní pravidlo při uzavírání spotřebitelského úvěru je důkladně si pročíst smlouvu, nejlépe je vzít si ji domu a prostudovat ji tam, na to mají spotřebitelé za zákona právo. Nic nepodepisovat hned, bez přečtení,“ varoval profesor Michal Mejstřík z University Karlovy, jeden z tvůrců projektu Navigátor.

Více než 60 procent dotázaných obyvatel Jihočeského kraje uvedlo, že trvá na prostudování smlouvy ještě před tím, než ji podepíšou, 80 procent se navíc zajímá o to, jaké sankce jsou ve smlouvě uvedeny v případě nesplácení, a ještě více spotřebitelů zajímá možnost úvěr předčasně splatit.

„V tomto ohledu si vede Jihočeský kraj velmi dobře, patří mezi nejlepší v republice. Přesto více než 15 procent jeho obyvatel neví, jaká je výše jejich úvěrového limitu. Právě tato skupina obyvatel potom patří mezi nejohroženější v přeúvěrování,“ doplnil Mejstřík.

Překvapením průzkumu bylo, že téměř 25 procent obyvatel Jihočeského kraje neví, jaké úvěry mají uzavřené jejich rodinní příslušníci, a téměř třetina rodičů se o úvěrech nebaví se svými dětmi.

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti, to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Navigátor bezpečného úvěru si klade za cíl pomoci zájemcům o půjčku tím, že je nasměruje k bezpečným poskytovatelům úvěrů. Dalším cílem je upozornit na ty nebezpečné, spíše než jejich názvy a jména však chce ukazovat na jejich praktiky, protože takových subjektů jsou u nás tisíce a všechny je vyjmenovat není v zásadě možné.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Navigátor bezpečného úvěru, lichva, podvodník, ekonomika, úvěr, průzkum, Jihočeský kraj, projekt, GfK, Michal Mejstřík, Univerzita Karlova, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina Jihočechů má podle průzkumu problém poznat lichváře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.