Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V areálu Zoo Ohrada vyrostla obydlí pro další zvířata

Na nová setkání s dalšími více než třiceti druhy zvířat se můžou těšit všichni návštěvníci, kteří od července zavítají do Zoo Ohrada na Hluboké. Noví obyvatelé však budou do nově vybudovaného areálu na ploše jeden a půl hektaru přijíždět postupně. Ne všechna zvířata je snadné získat.

Výstavba nových expozic horské fauny, velkých šelem Palearktu, stepí a terária trvala od prosince roku 2011 do letošního června. Projekt Nová setkání spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj stál 42 milionů korun a je největší stavbou v historii zahrady, kterou v roce 1937 založil kníže Adolf Schwarzenberg společně se svou manželkou v parku u loveckého zámku Ohrada.

„Podařilo se nám zakončit dlouhodobou výstavbu zoo, která trvá od roku 2003. Nyní už zbývá kromě několika drobností dobudovat expozici vlků, rysů a jeřábů,“ řekl v sobotu po slavnostním přestřižení pásky ředitel Zoo Ohrada Vladimír Pokorný. „Stavba měla skončit ještě o měsíc dříve, bohužel průběh zimy a jara nám nepřál. Proto se podařilo i zvířata získat na poslední chvíli,“ dodal.

Nově vybudovaný areál čítá dvanáct expozic, ve kterých budete moci vidět například medvěda hnědého - plavého, kamzíka horského, orla skalního, rosomáka, panenské jeřáby, perské gazely džejran nebo mrchožrouta. Největším tahákem zpočátku rozhodně bude roční mládě tygra ussurijského, které v závěru minulého týdne dorazilo na Hlubokou ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.

„Tygr je zatím vyplašený, takže si bude čtrnáct dní zvykat a pak až ho vypustíme do výběhu. Dostali jsme ho zadarmo v rámci spolupráce zoo. Až k němu příští rok získáme samičku, mláďat se později opět budeme zbavovat bezplatně,“ sdělil vedoucí zoologického oddělení Zoo Ohrada Ivan Kubát o prvním obyvateli expozice s názvem velké šelmy Palearktu. „Naše zoo se specializuje na zvířata z Evropy a Asie, a právě této části se zoograficky říká palearktická oblast. Tygr pochází z její nejvýchodnější části,“ vysvětlil zástupce ředitele a vedoucí vzdělávacího oddělení Roman Kössl.

Členy horské fauny na Hluboké budou od podzimu kamzíci a svišti, ve veliké voliéře jsou už nyní k vidění orli. Rosomák dorazí do zoo za dva týdny z Anglie, po vyřízení všech formálních záležitostí další z moskevského chovu. Step představující prostředí, které začíná daleko na východ od naší republiky a pokračuje až do Mongolska, zase přivítá plazy.

„V historii zoo jsme postavili teprve druhý pavilon. Po jihoamerickém pavilonu Matamata, který byl otevřen před dvěma roky, je tenhle jiný, trochu zvláštní. Jsou v něm plazi, kteří žijí ve střední Evropě, jižní Evropě a také střední Asii. Ještě ho ale musíme dokončit,“ uvedl Kössl.

Snad největší problém mají Hlubočtí se získáním medvěda hnědého. „Vymysleli jsme si totiž takový druh medvěda, abychom ho mohli množit. Jedná se o nejmenšího z hnědých medvědů, takzvaného plavého, který ve střední a západní Evropě není. Má ho jen několik zahrad bývalého Sovětského svazu,“ řekl Ivan Kubát.

Medvěd plavý patří společně s pandou mezi nejpřísněji chráněná zvířata na světě, a tak ho zástupci hlubocké zoologické zahrady můžou sehnat jen ve střední Asii. „Tyto státy však moc nechápou, že existuje nějaká dohoda o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících zvířat. Už nám z Taškentu dorazila fotka prvního mláděte, které můžeme mít. Chtějí nám ho dát, jenže to musíme mít nejdřív ošetřené právně a získat ho legálně. Jeden medvěd by snad mohl být na podzim, další během příštího roku,“ doplnil vedoucí zoologického oddělení.

„Příchod medvěda plavého domlouváme již přes rok. Jen pro zajímavost - v zahradě, odkud ho chceme dovézt, se během roku změnil šestkrát ředitel. Po dvou až třech měsících tedy neustále začínáme s novými jednáními,“ popsal složitou spolupráci se zoologickou zahradou v Uzbekistánu ředitel Zoo Ohrada Vladimír Pokorný.

Otevření expozice Nová setkání v Zoo Ohrada

Středa, 3. července 2013, 23:25

Do výběhu tygra ussurijského ještě o víkendu mohli návštěvníci
Areál Nová setkání se rozkládá na ploše jeden a půl hektaru

Štítky Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou, nové expozice, areál Nová setkání, Zoo Hluboká, medvěd, zahrada, zoologická zahrada, Hluboké, Vladimír Pokorný, Asie, Evropský fond pro regionální rozvoj, Adolf ze Schwarzenbergu, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu Zoo Ohrada vyrostla obydlí pro další zvířata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.