Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V bývalém hotelu na Dobré Vodě najdou azyl senioři

Několik let nevyužívaná budova, jinak za první republiky známý hotel, konečně dostala novou tvář a právě dnes byla slavnostně otevřena nejen svým klientům, ale také veřejnosti. Nedaleko krajského města, přesněji na okraji Dobré Vody, začíná fungovat první soukromé zařízení pro seniory na Budějcku.

Centrum sociálních služeb Emausy, které oficiálně zahajuje svůj provoz pátkem 1. března, vzniklo díky nadšení a finanční spoluúčasti pěti společníků. Někteří z nich mají dlouholeté zkušenosti ze státních sociálních služeb, a tak se je nyní rozhodli zužitkovat v soukromém sektoru.

V objektu nacházejícím se na Dobré Vodě u nepříliš frekventované silnice z Budějc směrem do Ledenic, ale zároveň na klidném okraji lesa, probíhala od loňského května rozsáhlá rekonstrukce, která proměnila dvoupatrovou budovu ve velmi kvalitně zařízený domov pro seniory.

„Pro krajská zařízení budeme nejspíš konkurencí především díky komornější atmosféře. Klientům nabízíme padesát lůžek - běžně bývá až kolem dvou set - zároveň budeme mít menší a tím pádem i důvěrnější počet zaměstnanců, a tak věříme, že se nám podaří služby nastavit jinak, než jsou lidé zvyklí,“ uvedla jednatelka a zároveň vrchní sestra CSS Emausy Jaroslava Reiserová.

Centrum, které se zatím musí obejít bez příspěvků ze státní kasy, je rozděleno na dvě oddělení - domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Tam budou ubytováni lidé, kteří trpí například Alzheimerovou demencí nebo jinými chronickými duševními onemocněními. „Legislativně máme možnost požádat o dotaci na rok 2014 až letos v říjnu. Určitě se o to pokusíme, ale úspěch je nejistý,“ míní Reiserová.

Společně s několika zaměstnanci se v Emausy dnes poprvé objevili první klienti, do konce března by jich mělo být kolem pětadvaceti. Vedení sociálního centra očekává, že během následujících třech měsíců by mohla být kapacita maximálně naplněna. Ceny za pobyt se budou odvíjet od zákona 108 o sociálních službách z roku 2006, platbami navíc si budou senioři hradit doplňkové služby.

„Od státních zařízení se však v tomto ohledu příliš neodlišujeme. Mimořádně se bude hradit jednak využití klasických služeb jako je pedikúra nebo manikúra, anebo také wellness procedury, sauna, případně rehabilitace,“ vysvětlila Budějcké Drbně Jaroslava Reiserová s tím, že dobrovodské Centrum sociálních služeb Emausy bude moci využívat také široká veřejnost k relaxaci i vzdělávání se.

„Chceme, aby to tady žilo. Různými činnostmi hodláme lidi zaktivizovat, nabídnout jim terapeutické skupiny, posílit jejich zbývající kognitivní funkce, aby dokázali využít volný čas a své tělesné i mentální síly k aktivnímu životu. Nechceme je nechat jenom ležet, protože do postele patří lidé s vysokou teplotou nebo jinou vážnou nemocí,“ představila zástupkyně Emausy základní myšlenku nového zařízení.

S novou tváří i sociálním využitím budovy, která byla po ukončení činnosti prvorepublikového hotelu také zázemím Socialistického svazu mládeže či v nájmu provozovatelů soukromých restauračních zařízení, jsou zástupci obce spokojeni.

„Jednak rekonstrukce proběhla rychle, a také kvalita provedených prací je vysoká. I když už tady jeden domov důchodců máme, myslím, že tento nový ostudu rozhodně dělat nebude a noví obyvatelé se tady budou mít rovněž díky lokalitě u lesa dobře,“ sdělil Budějcké Drbně starosta Dobré Vody Jiří Šabatka.

Sama obec o bývalý Hotel Emauzy před lety usilovala, z jistých důvodů ho ale nakonec získat nemohla. „Žádali jsme o něj ministerstvo financí, avšak podle zákona budovu mohla dostat přidělenou jen státní příspěvková organizace. Právo disponovat s objektem nakonec dostal jihočeský katastrální úřad,“ doplnil starosta.

Štítky Centrum sociálních služeb Emausy, Dobrá Voda, nový domov pro seniory, Českobudějovicko, Dobrá voda, a.s., hotel, sociální služby, První republika, domov pro seniory, České Budějovice, Ledenice, Drbna.cz, Socialistický svaz mládeže, Katastrální úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalém hotelu na Dobré Vodě najdou azyl senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.