Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Temelíně simulovali ekologickou událost

Fiktivní ekologická havárie v úterý odstartovala sérii havarijních cvičení, které se letos uskuteční v Jaderné elektrárně Temelín. Řešení mimořádných situací si v Temelíně budou zkoušet hned devětkrát. Vůbec poprvé proběhne tajné havarijní cvičení.

Do životního prostředí fiktivně uniká chemikálie. Nebezpečné látky se dostávají na silnici, chodník a přilehlý trávník. Během několika minut přijíždí na místo ekolog a povolává hasiče elektrárny. Je přistavena i těžká technika. Takový byl námět prvního letošního havarijního cvičení, které proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín.

Cvičení trvalo tři hodiny a zapojily se do něj čtyři desítky lidí. „Přes vysokou úroveň bezpečnosti si uvědomujeme i rizika spojená s provozem elektrárny. Cvičení s různými scénáři nám umožňují si úroveň naší připravenosti neustále ověřovat a posunovat,“ vysvětluje význam cvičení Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ.

Obyvatel žijících v blízkosti elektrárny se cvičení nedotklo. Protože se jednalo o test specializovaných skupin, areálové sirény spuštěny nebyly. Tentokrát nehoukala ani hasičská vozidla. I tak ale byli o cvičení s předstihem informováni starostové nejbližších obcí.

Jedním z opatření, které elektrárna po Fukušimě v havarijní připravenosti zavedla, bylo navýšení počtu cvičení na dvojnásobek. Reakci na mimořádné situace si v Temelíně trénují minimálně osmkrát ročně. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických událostí je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.

„Letos budou nejvýznamnější dvě velká součinnostní cvičení. Začátkem června bude Temelín chránit armáda před vzdušným útokem. Na podzim pak proběhne velké cvičení, do kterého se zapojí i ostatní složky Integrovaného záchranného systému kraje a krizového řízení ČR,“ doplňuje Kubáňová.

Foto: Václav Brom

Štítky JE Temelín, cvičení, havarijní štáb, ekologická havárie, chemikálie, Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Česko, Fukušima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně simulovali ekologickou událost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.