Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Temelíně začala pravidelná odstávka druhého bloku

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín přestal úderem páteční deváté hodiny večer vyrábět elektřinu. Dnes totiž začíná pravidelná odstávka pro výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru. Plánovaná je na 48 dní. Výrobu elektřiny by měl druhý blok obnovit v druhé polovině června.

„Při odstávce bude v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163 souborů. Z bazénu vedle reaktoru bude ve dvou kontejnerech převezeno 38 použitých palivových souborů do skladu použitého paliva v areálu elektrárny,“ uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Tam obsadí desátou a jedenáctou skladovací pozici ze 152. První kontejner byl do skladu umístěn v roce 2010. Kapacita na provoz dvou bloků Temelína byla plánovaná na 30 let. V rámci programu sledování životnosti tlakové nádoby budou z reaktoru vyjmuty takzvané svědečné vzorky a předány ke zkouškám odborníkům z ÚJV Řež.

V nejaderné části bude provedena pravidelná roční kontrola všech tří nízkotlakých rotorů turbíny. Součástí prací na turbíně bude i kontrola vysokotlakého rotoru.

Harmonogram odstávky druhého bloku zahrnuje 10 tisíc činností a na jejich realizaci se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

V elektrárně Temelín už se připravuje i druhá letošní odstávka pro výměnu paliva na prvním bloku. Podle časového harmonogramu začne 13. července a potrvá 49 dní.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, odstávka druhého bloku, palivo, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně začala pravidelná odstávka druhého bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.