Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vandalové poškodili lavičku Václava Havla

Neznámí vandalové poničili ve středu večer lavičku Václava Havla v kampusu Jihočeské univerzity. Zničeny byly tři ze čtyř skleněných ozdob, které jsou umístěny ve vrchní části křesel. Událost řeší policie, které Jihočeská univerzita poskytla záznamy z kamerového systému.

Lavička Václava Havla je pojištěna, Jihočeská univerzita proto bude řešit náhradu škody s příslušnou pojišťovnou. „O incidentu jsme už informovali autora díla, architekta a designéra Bořka Šípka, se kterým jsme se dohodli na instalaci náhradních ozdob,“ dodala Dvořáková.

České Budějovice se 11. června staly pátým místem na světě s lavičkou Václava Havla. Ta má sloužit k setkávání a dialogu občanů. Stejné místo před časem vzniklo ve Washingtonu, Dublinu, Barceloně či v Praze.

Lavička Václava Havla je v Českých Budějovicích umístěna mezi budovou rektorátu a aulou Jihočeské univerzity. Tvoří ji dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa. S myšlenkou vybudovat pamětní místo věnované bývalému prezidentovi přišel český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Ten oslovil Bořka Šípka se žádostí, aby vytvořil veřejné umělecké dílo inspirované osobou a demokratickými ideály zesnulého prezidenta Václava Havla.

ČTĚTE TAKÉ: Budějce jsou díky lavičce Václava Havla výjimečným městem

Zdroj: ČTK
Foto: www.jcu.cz

Štítky lavička Václava Havla, Václav Havel, lavička, Jihočeská univerzita, univerzitní kampus, vandalové, poškození, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Bořek Šípek, Washington, D.C., Petr Gandalovič, Dublin, Praha, Barcelona, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalové poškodili lavičku Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.