Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Voda na jihočeských koupalištích kvete a obsahuje sinice

Kvalita vody na sledovaných jihočeských koupalištích klesá. Na orlické vodní nádrži v tábořišti Podolsko dále platí zákaz koupání. Voda na řadě dalších míst v regionu kvete a její jakost rovněž někde zhoršuje výskyt sinic.

V Podolsku je situace prakticky stejná jako při odběru minulých vzorků před týdnem. „Byly tady překročeny limitní hodnoty ukazatelů sinice, chlorofyl-a, na hladině se navíc hojně vyskytuje pozorovatelný vodní květ,“ uvedl František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Vodu u dalších orlických pláží na Radavě a Vojníkově hygienici označili jako nevhodnou ke koupání. Stejně ohodnotili také Staňkovský rybník, který se nachází v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku. Ve všech třech lokalitách se vyskytují sinice a na hladině voda kvete.

Koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince jako děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Voda začala kvést také na pláži v Černé v Pošumaví na lipenské nádrži. „Také zde hrozí mírná pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů,“ doplnil František Kotrba. Podle hygieniků voda v Černé v Pošumaví vykazuje zhoršenou jakost.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, koupaliště, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Podolsk, František Kotrba, Podolsko, Krajská hygienická stanice, Pošumaví, Staňkovský rybník, Třeboň, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na jihočeských koupalištích kvete a obsahuje sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.