Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Volnočasový park nabídne vyžití pro všechny

Skatepark, dětské hřiště, fitstezka nejen pro seniory, přírodní zimní kluziště, travnatý koberec nebo kavárna s kompletním zázemím. Na to všechno se můžou od září letošního roku těšit návštěvníci Parku Čtyři Dvory, který na ploše 28 tisíc metrů čtverečních konečně dostává reálnější obrysy.

Obrovský prostor v areálu bývalých čtyřdvorských kasáren se během uplynulých měsíců změnil k nepoznání. Území v minulosti využívané vojáky bylo po demolici objektů v takovém geologickém stavu, že tým architektů zvolil kvůli jílovitosti půdy princip takzvané řízené sukcese.

„Jedná se o první park tohoto typu v České republice. Několik takových je například v Německu, zejména v Berlíně, kde se využívá přirozené vegetace k tomu, aby plochy postupně osídlila. Na tomto projektu se bude podílet také Jihočeská univerzita, která průběh a vývoj vegetačních a jiných společenstev bude zkoumat v rámci svých výzkumných prací,“ uvedl velkomeziříčský krajinářský architekt Petr Velička, který společně se svou manželkou Markétou a Davidem Prudíkem z Brna vyhrál v pětadvacetičlenné konkurenci architektonickou soutěž vypsanou už v roce 2012.

Síť komunikací a cyklostezek v parku vytváří hvězdici se čtyřmi samostatnými dvory. Cesty byly konstrukčně vyvýšené, jelikož některá místa jsou podmočená, kolem nich jsou položeny travnaté koberce. Nejvlhčí lokalita u vstupu do parku směrem od Husovy třídy bude díky přirozenému mokřadu plynule navazovat svým charakterem a vegetací na další krajinu směrem k plánované propojce ulic Milady Horákové a Strakonické až k Vrbenským rybníkům. Odtud povede uměle vytvořený most přes kavárnu s vyhlídkou na celý park.

Další plochy, kromě rozlehlého travnatého prostoru určeného pro pořádání pikniků a relaxaci, budou udržovány již zmíněnou řízenou sukcesí. „Jsou řízené tak, aby tam zůstalo bylinné patro s příměsí keřů s maximální výškou čtyř metrů, které jsou pozůstatkem původního porostu nebo tam nalétnou. Po okrajích parku bude takzvaný mladý les s dřevinami a stromy do 30 centimetrů kmene v průměru,“ vysvětlil Velička. Doménou parku bude volná přístupnost, tedy žádné zákazy vstupu na trávník a podobně. Území bude doplněno o betonové lavice, kolem chodníků se objeví dřevěné lavičky.

Kvůli specifickým podmínkám nechtěli autoři projektu vytvořit anglický park. Řízenou sukcesí tak ušetřili peníze na vybudování technických prvků a staveb v celém areálu. Za 30 milionů korun vynaložených z městského rozpočtu kromě cyklistických stezek a sociálního zázemí s kavárnou a terasou vznikne inline hřiště pro děti, skatepark (ten měl být původně za Kauflandem), akustické hřiště, houpačky a prolézačky, přírodní kluziště, hřiště pro vodní hry, kde se budou moci na kaskádové pyramidě s pumpami a korýtky cachtat děti, akustické paraboly, díky kterým se dva lidé šeptem uslyší na vzdálenost 35 metrů, fitstezka určená nejen pro seniory a spousta dalších zařízení pro volnočasové aktivity lidí všech věkových skupin. Z původního projektu nakonec vypadlo multifunkční hřiště pro míčové hry, které by při využívání nesplňovalo hlukové limity.

Zatímco přístupové cesty k Parku Čtyři Dvory již byly vybudovány a celá stavba bude dokončena 30. srpna, budoucnost přilehlých ploch je zatím otevřená. Největší volná plocha, která přiléhá k ulici Evžena Rošického, měla být zastavěna dlouho očekávaným Koncertním a kongresovým centrem Antonína Dvořáka neboli takzvaným Rejnokem. O jeho nejistém osudu však Budějcká Drbna již informovala.

ČTĚTE TAKÉ: Radním došla trpělivost, na investora Rejnoka čekat nebudou

„Územní plán byl před lety účelově změněn tak, že tady může vyrůst pouze koncertní a kongresové centrum. Není tedy možné čekat, že tu nyní něco vznikne. Jen další změna územního plánu by trvala rok a půl. V současné době Útvar hlavního architekta zpracovává základní studii, která by měla vymezit, které plochy lze prodat. Je to jakýsi regulační plán, aby tu v budoucnu nevznikaly nesouměřitelné stavby, například nízký obchoďák vedle vysokých bytovek. Dokument by měl být hotový do letních prázdnin, následně ho projedná rada města a pozemky se můžou začít prodávat. Plánujeme, že nejdříve bude se zájemci uzavřena nájemní smlouva s předkupním právem, abychom měli jistotu, že tam investoři skutečně začnou stavět a daný objekt dokončí,“ popsal plánované kroky primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Zároveň dodal, že vedení města zřejmě dá možnost veřejnosti vyjádřit se v anketě, jak by se čtyřdvorský park měl oficiálně jmenovat.

Park Čtyři Dvory tři měsíce před dokončením

Pátek, 6. června 2014, 09:25

Skatepark roste na místě původně plánovaného víceúčelového hřiště
Krajinářský architekt Petr Velička

Štítky Park Čtyři Dvory, České Budějovice, výstavba, kasárna, architekt, kavárna, projekt, Petr Velička, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Německo, Česko, Berlín, Kaufland, Antonín Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volnočasový park nabídne vyžití pro všechny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.