Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vrah manželů Malhockých Jan Heidinger je na svobodě

Jan Heidinger, který v únoru roku 2010 v Českých Budějovicích zavraždil svou matku a jejího partnera, je na svobodě. Obvodní soud v Praze 8 mu změnil ústavní psychiatrickou léčbu na ambulantní.

Heidinger trpí schizofrenií a kvůli nepříčetnosti nebyl odsouzen k trestu několikaletého vězení. Krajský soud mu nařídil v srpnu 2010 ústavní léčbu.

„O změně ústavního léčení v ambulantní jsme rozhodli v dubnu. Nikdo se proti tomu neodvolal, takže rozsudek už nabyl právní moci,“ řekl pražský soudce Miroslav Sládek.

Dvaatřicetiletý Heidinger nyní musí ambulantně navštěvovat psychiatra a užívat léky. Paranoidní schizofrenii u něj lékaři rozpoznali v roce 2009.

Tehdy ho po několikatýdenní hospitalizaci na psychiatrii českobudějovické nemocnice propustili. Heidinger následně nepokračoval v ambulantní terapii, což v únoru 2010 vyústilo v tragickou událost.

Vražda Malhockých, z níž byl Jan Heidinger obviněn, se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra Českých Budějovic v jednom z činžovních domů v Komenského ulici.

Heidinger je syn zavražděné ženy z předchozího manželství. Jejímu muži prý již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl.

Policisté mohli podle prověrky tragédii zabránit. Kriminalisté zadrželi Heidingera pár dní po vraždě v německém Pasově.

Zdroj: ČTK

Myslíte si, že odpykaný trest byl pro Jana Heidingera dostatečný?

Celkem hlasovalo119 čtenářů

Štítky Jan Heidinger, svoboda, propuštění z ústavní psychiatrické léčby, České Budějovice, Praha, Miroslav Sládek, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Tragédii mohli především zabránit ošetřující lékař psychiatrie se soudním znalcem, když Heidinger nepokračoval v ambulantní terapii a je možná, či snad, nebezpečný svému okolí. Ostatně ani státní zastupitelství neshledalo jeho nebezpečnost a soud s vydáním rozhodnutí o ústavní léčbě jednal laxně. On sám tvrdí, že prý nevěděl o tom, že je vážně nemocen. Nevěřím tomu, že uvedenou nemocí trpí v takovém rozsahu, že to vedlo k jeho neodsouzení. Jednal naprosto promyšleně a racionálně. Údajně nedlouho před činem prošel psychotesty a byl zaměstnán jako pracovník linky l55. Aspoň tento údaj proběhl v tisku.

Středa, 31. července 2013, 11:35Odpovědět

Vrah manželů Malhockých Jan Heidinger je na svobodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.