Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výsledkem soutěže bez vítěze bude voda v kruhu

Nebe nezná vyvolených... Ale Budějce už je znají! Určitě tedy v souvislosti s výsledkem architektonické soutěže návrhů památníku československým letcům, kteří ve druhé světové válce bojovali proti nacistickému Německu.

Památník by měl vzniknout v prostoru u hlavní pošty na Senovážném náměstí. V soutěži sedmičlenná odborná porota posuzovala 54 návrhů, z nichž do užšího výběru postoupilo šest návrhů.

Nebe nezná vyvolených a soutěž nemá vítěze - tak by se dalo charakterizovat rozhodnutí poroty, která v soutěži nakonec první cenu neudělila, na druhé místo vybrala návrh pražské společnost H3T architekti - Eugena Řehoře, Jitky Pucandlové, Víta Šimka a Štěpána Řehoře. Dále byla vyhlášena dvě třetí místa.

Vítězný návrh představuje symboliku tří kruhů, které byly výsostným znakem RAF (Royal Air Force), tedy Britského královského letectva, u kterého v letech 1939 až 1945 létalo nejvíc československých pilotů - hrdinů.

Památník bude tvořen kovovým válcem o průměru osmi metrů a vysokým 80 centimetrů, v jehož středu bude vodní hladina, která by měla odrážet nebe. Na prostřední části kruhu budou vyryta jména všech 2000 pilotů, z nichž 511 zahynulo v leteckých bitvách.

Hlavním motivem návrhu je podle autorů záměr, „aby návštěvník při pohledu do nitra objektu viděl na vodní hladině pouze nebe. Nebe jako esenci letectví, jako lásku všech letců, jako fenomén, který nemá obdoby. Pieta je naplněna - návštěvník pokorně sklápí zrak, avšak vidí nebe - vzhlíží k oblakům - k nebi samému“ (citace z podkladů k návrhu). Cena realizace by měla činit 1 059 250 korun bez DPH.

Další dva oceněné návrhy pak více odpovídají typické představě památníku. Návrh autorů Michala Nohejla a Pavla Jahelky tvoří devět metrů vysoký obelisk, který svou členitostí symbolizuje časovou osu událostí, které určily osudy válečných hrdinů - od Mnichovské dohody a zřízení protektorátu přes válečná léta až po období poválečné dlouhodobé komunistické perzekuce letců. Předpokládaná cena by měla být jeden milion korun bez DPH.

Autorský návrh z dílny Daniely Fenclové, Marka Noska, Josefa Odvárky a Davida Frymla tvoří kombinace svislé plochy a horizontálních desek. Zrcadlová svislá část odrazem nebe připomíná letectví, tvar levého horního rohu má evokovat výsostné znaky RAF. Náklady na realizaci by činily 513 200 korun bez DPH.

Na tiskové konferenci k výsledkům soutěže primátor Juraj Thoma uvedl, že realizační cena vítězného návrhu přesahuje původně stanovenou cenu jednoho milionu korun, o navýšení ceny tedy bude jednat rada města.

Dále primátor uvedl, že pro město jako vyhlašovatele veřejné soutěže je rozhodnutí odborné poroty závazné, a proto bude realizován návrh, který získal druhou cenu. První kroky k uskutečnění záměru chce město podniknout už v březnu.

Výsledek soutěže byl zklamáním především pro ty, kteří podporovali iniciativu Vladimíra Vopaleckého, který myšlenku na vybudování památníku - pocty a poděkování válečným hrdinům - v Budějcích dlouhodobě prosazoval i přes počáteční nesouhlas budějckých zastupitelů.

Vítězný návrh je považován za příliš abstraktní a postrádá výraznější symboly spojené s letci 2. světové války a vojenským letectvím. Výhrady se objevují i ke kompozici kruhového památníku a zeleně a také k předpokladu údržby památníku. Kritické hlasy varují před znečišťováním vody a povrchu památníku nejen ptáky, ale také vandaly či bezdomovci.

Jaký z návrhů se vám líbí nejvíce?

Celkem hlasovalo78 čtenářů

Štítky památník československým letcům, architektonická soutěž, České Budějovice, soutěž, památník, druhá světová válka, Royal Air Force, Nacistické Německo, letectví, Senovážné náměstí, Juraj Thoma, Michal Nohejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledkem soutěže bez vítěze bude voda v kruhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.