Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vystavovatelé na Zemi živitelce zaplnili veškeré plochy

Zítra začne na Výstavišti nejnavštěvovanější akce roku, Země živitelka. Vloni na ni přišlo přes 101 tisíc lidí. Do úterý tam bude vystavovat a prodávat 628 subjektů na ploše 36 tisíc metrů čtverečních. Všechny plochy včetně pavilonů D5 a H, které v minulých ročnících využívány nebyly, jsou obsazené.

„Země živitelka je skutečně největší agrosalon v České republice, největší průřezový salon. To znamená, že není specializovaná na určitá odvětví, ale obsahuje veškerá odvětví týkající se zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až třeba k myslivosti a rybářství. Tím, že rozšiřujeme množství obsazených ploch, neznamená to, že by tam bylo více párkařů a prodejců piva, těch je 128,“ řekl předseda představenstva společnosti Výstaviště České Budějovice Josef Friedrich.

Výrobci zemědělské techniky ale říkají, že stroje se prodávají spíše než v Českých Budějovicích na bienále Techagro v Brně. Ten v dubnu navštívilo 130 tisíc lidí. Na českobudějovické Výstaviště se zemědělci jedou spíše pobavit.

Sobota, jež je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, bude v Budějcích patřit národním dožínkám. „K dnešku je přitom sklizeno asi 86 procent obilovin, zapotřebí je ještě sklidit asi 170 tisíc hektarů. Ten náskok, který byl letos proti loňsku o zhruba 14 dnů, se deštivým počasím ztratil. Vloni bylo v tuto dobu sklizeno 96 procent ploch,“ potvrdil v úterý poradce prezidenta agrární komory Jan Záhorka.

Potravinářská část výstavy bude zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců, národní značku kvality Klasa a další marketingové značky. Objeví se ochutnávky i prodejní stánky, kde si návštěvníci budou moci zakoupit oceněné produkty.

Poprvé bude letos vyhlášena Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek. Zvláštní pavilony budou věnovány obnově a rozvoji venkova, lesnímu a vodnímu hospodářství.

Souběžně s agrosalonem bude na Výstavišti Mezinárodní výstava družstevnictví a výstava Ekostyl věnovaná ekologii a zdravému životnímu stylu. Jako každý rok se i letos uskuteční soutěž Zlatý klas o nejlepší vystavený exponát v jednotlivých kategoriích, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství.

Jednodenní vstupné pro dospělého činí 130 Kč, dvoudenní vyjde na 200 Kč. Děti půjdou za 70 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Země živitelka, agrosalon, Výstaviště České Budějovice, výstava, České Budějovice, Česko, Josef Friedrich, Ministerstvo zemědělství České republiky, Agrární komora České republiky, Potravinářská komora České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vystavovatelé na Zemi živitelce zaplnili veškeré plochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.