Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Začala rekonstrukce nejvyššího budějckého komína

Tento týden začala v Českých Budějovicích rekonstrukce teplárenského komína, který je 120 metrů vysoký. Oprava je součástí projektu odsíření obou uhelných kotlů za 428 milionů korun. Zevnitř se ozývá zvuk sbíječek a zvenčí po něm občas lezou řemeslníci zavěšení na lanech.

„Akce to je zcela mimořádná, protože zatím komín procházel jen běžnou údržbou. Nyní se ale musí celý zrekonstruovat, aby vyhověl podmínkám pro odvod odsířených spalin po instalaci technologie odsíření,“ řekl místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Martin Žahourek.

V praxi to znamená od shora dolů vybourat celé vnitřní ochranné pouzdro z tepelné izolace, kterou kromě jiného tvoří křemelinové tvarovky. Nahradí je antikorozní nerezové vložky. Pata komína postaveného v roce 1965 je široká osm metrů, hrdlo měří 4,5 metru, vnitřní prostor, kterým jezdí výtah s vybouraným materiálem, má podle mluvčího teplárny Zdeňka Zuntycha asi 3,5 metru.

„Dělat ve výšce a nad volnou hloubkou je náročná ruční práce, ale máme na ni speciální vybavení. Musíme ji zvládnout za poměrně krátkou dobu, když je letní odstávka,“ uvedl Jiří Kramný, projektový manažer výškových prací Teplotechny Ostrava, která zakázku pro generálního dodavatele zajišťuje.

Nové vnitřní vložky se budou v září do komína vkládat vrchem po částech s pomocí obřího jeřábu. V roce 2015 bude komín opraven a natřen i z vnější strany a bez zásahů by měl vydržet další desítky let. Ani tato sanace nebude snadná, protože jsou na něm umístěny antény radiokomunikačních operátorů a ty nesmí být poškozeny. Vrchol komína je ve výšce 510 metrů nad mořem.

Odsíření technologií mokré vápencové vypírky spalin sníží objem emisí oxidu siřičitého (SO2), které do ovzduší míří ze dvou uhelných kotlů, postupně o víc než 80 procent od roku 2016. Oxidy dusíku (NOx) klesnou až o 60 procent. Projekt začal podpisem smlouvy 6. února a skončí do konce roku 2015. Jeho generálním dodavatelem je Tenza Brno.

Zdroj: ČTK

Štítky Teplárna České Budějovice, rekonstrukce komína, oprava, komín, České Budějovice, rekonstrukce, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Šindelář

Máte chybu v nadpisu článku komín na Novohradské není nejvyšší,komín výtopny Vráto má 160m.

Neděle, 10. srpna 2014, 12:47Odpovědět

Začala rekonstrukce nejvyššího budějckého komína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.