Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zaprášené regály jsou pryč, nahradí je i zlato

Stohy papírů, zaprášené regály či plné krabice nepořádku. Namísto oltáře, křížů a tradičních lavic ´zdobil´ interiér budějckého kostela svaté Rodiny v ulici Karla IV. sklad státního archivu. Teď ale všechno jinak, kostel má znovu ožít. Za tři a půl milionu korun má kostel svaté Rodiny sloužit nejen dětem a studentům z přilehlého biskupského gymnázia.

„Biskupské gymnázium se snaží být místem dozrávání studentů ve vzdělané, otevřené a vyrovnané osobnosti. Nyní se objevil prostor, který by byl životu gymnázia vynikající pomocí. Kostel, esteticky a duchovně upravený tak, aby rozuměl duši dnešního mladého člověka v jeho hledání. Tento projekt má smysl budovat jen tehdy, naplní-li ho život mladých lidí,“ říká k nápadu jeden z otců myšlenek Josef Prokeš ze spirituálu biskupského gymnázia.

I když samotná úprava interiéru kostela, kterou povede renomovaný architekt Josef Pleskot, je na delší dobu, v současné době se určitě nezahálí. Ze začátku zmíněné stohy papírů a regály jsou už pryč. Svatá Rodina tak dostane mimo jiné nový oltář, nové podlahové vytápění, svatostánek, bude nově ozvučena, přibudou nová okna či zlatý rastr. Zlaté čtverečky o rozměrech 8 krát 8 centimetrů dodají kostelu moderní tvář. Je tedy rozhodně se na co těšit.

„Je v zájmu nás všech, aby i tento kostel byl místem, kde budou mladí nacházet zázemí, kde bude život pulsovat naplno a intenzivně, radostně a pokojně,“ popřál přestavbě vnitřku svatostánku děkan katedrály svatého Mikuláše Zdeněk Mareš.

Na obnově kostela se mohou podílet všichni, kdo mají zájem. Je to lehké. Stačí na účet 1000038935/5500 poslat libovolnou částku. Rozhodně zajímavý projekt ale má také své odpůrce, dokonce na sociální síti Facebook vznikla skupina, která nesouhlasí s přestavbou vnitřku kostela svaté Rodiny.

„Vyjadřujeme své znepokojení nad jednáním organizátorů a příznivců akce ´Kostel pro Bigy´, jejichž záměrem je podle jejich slov ´obnovit´, objektivně však zpustošit, interiér kostela svaté Rodiny v Českých Budějovicích. Nezbývá nám tedy než vyjádřit své pobouření z dalšího pokusu o devastaci katolické víry a kultury tímto způsobem,“ píše se na profilu pod názvem Hanba akci ´Kostel pro Bigy´.

Štítky regál, kostel, Kostel Svaté rodiny, interiér, Karel IV. Lucemburský, Josef Prokeš, Josef Pleskot, Zdeněk Mareš, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaprášené regály jsou pryč, nahradí je i zlato  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.