Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zatmění Slunce si regulaci Temelína nevyžádalo

Naplno pracovaly oba temelínské bloky během pátečního zatmění Slunce. Ačkoli byli v Temelíně připraveni i na variantu regulace, ke snížení výkonu jihočeské elektrárny nakonec nedošlo. Česká přenosová soustava obávanou situaci ustála.

Prudký pokles výroby fotovoltaických elektráren v důsledku zatmění Slunce a jejich následné rychlé najíždění, poté co se Slunce na obloze opět rozzáří. To byly nejnáročnější momenty pro udržení stability přenosové soustavy. V době, kdy fotovoltaiky začínaly najíždět, byli připraveni na regulaci výkonu i energetici v Temelíně. Zatmění Slunce nakonec nemělo na výkon elektrárny žádný vliv. Oba bloky pracovaly naplno a svojí výrobou kryly přibližně pětinu české spotřeby. Raději ale nebyly plánovány žádné činnosti, které by mohly ovlivnit provoz bloků.

Temelín byl připraven zvládnout i případný rozpad přenosové soustavy. Při blackoutu by se elektrárna dostala do režimu, ve kterém by z vlastních zdrojů vyráběla elektřinu potřebnou pro bezpečnostní systémy bloku.

Reakci na blackout si v Temelíně naposledy vyzkoušeli před půl rokem. Během několika vteřin snížily řídící systémy bloku výkon turbogenerátoru z 1078 MWe na 43 MWe. Při ostrém testu první blok půl hodiny nedodával elektřinu do sítě a ani z ní proud nevyužíval.

Štítky zatmění Slunce, regulace, Temelín, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatmění Slunce si regulaci Temelína nevyžádalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.