Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Země živitelka letos slaví významné jubileum

Tak už je jí čtyřicet. Komu nebo čemu? Mezinárodní zemědělské výstavě Země živitelka, jejíž jubilejní 40. ročník začíná zítra na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Jubilejní ročník nejnavštěvovanějšího agrosalonu v České republice bude zahájen slavnostně za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana, zástupců Ministerstva zemědělství ČR, představitelů Agrární komory České republiky, Jihočeské agrární komory, Jihočeské hospodářské komory, Jihočeského kraje a mnoha dalších významných hostů.

Výstava je tradičně rozdělena do jednotlivých oborových dnů, v sobotu 31. srpna se navíc uskuteční Národní dožínky, kterých se zúčastní premiér Jiří Rusnok. I letos je hlavním mottem výstavy tematický program Budoucnost českého zemědělství a českého venkova.

Propagace kvalitních českých potravin zůstává i nadále jedním z hlavních poslání výstavy. Návštěvníci budou letos opět moci v pavilonu T ochutnat i zakoupit potraviny s národní značkou kvality KLASA, potraviny vyrobené v českých regionech z českých surovin a oceněné v regionálních soutěžích jednotlivých krajů značkou kvality Regionální potravina.

Představena bude také značka Český výrobek, garantovaná Potravinářskou komorou ČR a potraviny ze soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Prezentace a ochutnávky potravin budou doplněny kuchařskými show, recepty a hudebními programy se soutěžemi.

Tradičně bude na Zemi živitelce ke zhlédnutí pestrá a bohatá přehlídka zemědělské techniky, expozice ovocnářů, zelinářů, zahrádkářů, včelařů a chovatelů. Těšit se můžete na prezentace hospodářských zvířat, masného skotu, plemenných krav, koní, beranů a ovcí a národních plemen drůbeže na předvadišti v severní části areálu.

Čtyřicet let existence výstavy je velmi významným momentem, který bude připomínat expozice věnovaná historii výstavy od prvního ročníku do současnosti. Návštěvníci si budou moci zakoupit například publikaci o historii této výstavy, zhlédnout projekci se sestřihem záběrů ze starších ročníků Země živitelky, archivní fotografie, připraven bude slaměný zvěřinec a vitríny s modely historické zemědělské techniky.

Kromě odborného programu je připraven po celou dobu výstavy bohatý kulturní program na několika scénách. V Pivovarské zahradě budou vyhrávat především dechové kapely, v Letním amfiteátru čekají návštěvníky zábavné hudební pořady se soutěžemi o ceny.

Hodně zábavy si mohou na výstavišti užít i nejmenší návštěvníci v Dětském koutku. A chybět samozřejmě nebude ani tradičně bohatá nabídka jídla, nápojů alkoholických i nealkoholických a prodej potřeb pro zahrádkáře, kutily a příznivce českého zemědělství.

Výstava Země živitelka se koná od čtvrtka 28. srpna do úterý 3. září v době od 9 do 18 hodin. Vstupné bude dražší než vloni - dospělí zaplatí 130 korun, rodinné vstupné vyjde na 280 Kč.

Štítky Země živitelka, jubilejní 40. ročník, agrosalon, Výstaviště České Budějovice, výstava, jídlo, soutěž, České Budějovice, Agrární komora České republiky, Česko, Miloš Zeman, Jiří Rusnok, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Země živitelka letos slaví významné jubileum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.