Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žižkova kasárna patří městu. Co tam vznikne?

České Budějovice minulý týden v pátek získaly do svého majetku část objektu bývalých kasáren Františka Josefa I. na Žižkově třídě. Město tím nově vlastní nemovitosti a plochu o celkovém rozměru 7336 metrů čtverečních v těsné blízkosti centra jihočeské metropole.

Vedení města zatím zvažuje, jak rozsáhlý komplex využije. Jednou z variant je, že by magistrát bývalá kasárna využíval pro některé ze svých odborů.

Objekt Žižkových kasáren, který je ve špatném stavu, v minulosti využívala z části armáda a celní správa. „Podle odborné studie by rekonstrukce prostor stála přibližně 80 milionů korun,“ uvedl 1. náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch.

Město využilo k získání kasáren novelu zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do majetku obcí, která vstoupila v platnost v roce 2012.

„Ta nám dala možnost požádat o zařazení historického majetku na seznam nemovitostí, o jejichž vydání rozhodovala vláda České republiky. Jedním z požadavků byl právě převod českobudějovických kasáren do vlastnictví města,“ uvedl Joch.

Nejde o první objekt bývalých kasáren, který město získalo. V minulosti například nabylo část rozlehlého komplexu ve čtvrti Čtyři Dvory. Na jeho přeměně v rekreační areál s parkem magistrát pracuje.

„Na základě zpracovaných projektů z evropských i národních fondů jsme dokázali zajistit demolici chátrajících budov, budují se nové inženýrské sítě,“ uvedl náměstek primátora.

Část čtyřdvorského areálu město prodává developerům, kteří prý uvažují o výstavbě bytových domů. „Jeden privátní subjekt by rád v lokalitě vybudoval seniorský dům,“ řekl Joch.

Zdroj: ČTK

Štítky Žižkova kasárna, kasárna Františka Josefa I., Žižkova třída, České Budějovice, majetek města, František Josef I., Miroslav Joch, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkova kasárna patří městu. Co tam vznikne?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.