Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zlatou šupinu dostalo sedm osobností jihočeského regionu

Jihočeský hejtman Jiří Zimola mimořádně ocenil sedm osobností z regionu. Mezi nimi byli například významný hokejista, úspěšná podnikatelka nebo lékař a spisovatelka. Hejtman jim předal Zlatou šupinu v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou u příležitosti oslav vzniku Československa.

Držiteli ocenění, které hejtman poprvé uděloval vloni, se stali hokejový mistr světa a vítěz Stanley Cupu Jaroslav Pouzar, spisovatelka Markéta Zinnerová, výrobkyně domácích marmelád Blanka Milfaitová, pediatr Miloš Velemínský, děkan fakulty managementu v Jindřichově Hradci Zdeněk Žemlička, rektor filmové akademie v Písku Jindřich Goetz a bývalý šéf českobudějovického fotbalového klubu Zdeněk Čadek. Sedm držitelů vzešlo z nominací veřejnosti.

Zlatá šupina je podle hejtmana úmyslně spojena s oslavou vzniku Československa. „Nebyli bychom zde dnes a nepřipomínali si toto významné výročí, pokud by nebylo osobností, které se na vzniku a rozvoji naší republiky podílely, a to nejen téměř před 100 lety, ale po celou dobu její existence. Stejně tak ani náš Jihočeský kraj by nebyl takovým, jakým je dnes, pokud by v něm nežili lidé, kteří se svými mimořádnými činy a celoživotní prací významným způsobem zasloužili o rozvoj nebo dobré jméno regionu,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Dodal, že české prostředí je mimo jiné typické tím, že úspěšní lidé se často stávají terčem kritiky. Podle Jiřího Zimoly se s podobným problémem setkali i ocenění lidé. „Ale ani takové drobné šrámy vás nemohou zastavit v cestě za svým životním cílem. Není dost dobře možné zlobit se na trpaslíky, kteří vám okopávají kotníky, protože oni prostě výš nedosáhnou. A jak pravil Johann Wolfgang Goethe - nejostřejším kritikem je vlastně neúspěšný diletant,“ řekl jihočeský hejtman.

Zlatá šupina v sobě nese symboliku v několika rovinách. Mimo jiné představuje symbol štěstí a zároveň připomíná rybářství, které je s Jihočeským krajem spjato.

Zdroj: ČTK
Foto: archiv Blanky Milfaitové

Štítky Zlatá šupina, ceny hejtmana, hejtman, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, vznik Československa, Hluboká nad Vltavou, Jaroslav Pouzar, Stanley Cup, Markéta Zinnerová, Johann Wolfgang von Goethe, Písek, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatou šupinu dostalo sedm osobností jihočeského regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.