Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teplárna umožnila akcionářům nahlédnout do forenzního auditu. Ten potvrzuje, že kritika Forum Energy byla oprávněná

Teplárna České Budějovice umožnila akcionářům společnosti ve dnech 28. srpna až 9. září 2011 nahlédnout na forenzní audit, který po opakovaných upozorněních naší společnosti na nestandardní způsob vedení podniku zpracovala společnost Deloitte na žádost dozorčí rady teplárny.

Forenzní audit již delší dobu budí strach u místních politiků a představitelů teplárny - již v průběhu vyšetřování auditorů odstoupilo celé vedení teplárny. Po předložení jeho výsledků, které zasahují do období, kdy rovněž současný primátor města České Budějovice Juraj Thoma (dříve ODS - nyní HOPB) působil v dozorčí radě společnosti, byl na základě koaliční dohody z funkce šéfa dozorčí rady odvolán Jiří Kořínek (TOP 09), který byl hlavním promotorem vzniku auditní zprávy.

"Výsledek forenzního auditu je pro naši společnost ohromnou satisfakcí," říká tiskový mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti. "Zpráva jednoznačně poukazuje na to, že například prodej Zkušebny Mydlovary a projekt turbogenerátoru TG6 proběhly nestandardním a pro teplárnu nevýhodným způsobem." Další prošetřené projekty zahrnují investice v IT, obchododvání s elektřinou a emisními povolenkami a jiné - i zde byla nalezena pochybení znamenající škody v řádu desítek milionů korun. Je nutné také upozornit na to, že auditoři měli přímý přístup k informacím, které se Forum Energy snaží již přes půl roku marně získat od vedení společnosti "Kdyby dozorčí rada v minulosti fungovala tak jak měla, tak by bohužel nebyl takový audit vůbec nutný," uzavírá Giannetti.

Bohužel kultura utajování přetrvává v teplárně i nadále: "Zpráva byla přístupná akcionářům pouze k nahlédnutí, a to na základě podpisu, kterým jsme se museli zavázat k mlčenlivosti. Přílohy obsahující dokumentaci a vlastní důkazy pro tvrzení výsledné zprávy nebyly k dispozici vůbec," doplńuje Giannetti. Forenzní audit přitom je již druhým dokumentem, který teplárna pod záminkou "obchodního tajemství" odmítá poskytnout akcionářům.

Ten první je "Studie optimalizace zdrojů" kterou zpracovala společnost G-Team. Jedná se o dokument, který má sloužit jako podklad pro budoucí miliardové investice do technologií teplárny, jenž ovlivní budoucnost podniku na desetiletí dopředu. Akcionářům  však byla poskytnuta pouze obecná powerpointová prezentace. Tento tajný dokument přitom zpracovávala stejná společnost , která vytvořila dokumentaci k neekonomickému projektu turbogenerátoru TG 6 za 400 mil. Kč. Tu nakonec vzhledem k jejím zásadním nedostatkům muselo vedení teplárny předat k přepracování jiné firmě a celý projekt TG 6 se nyní ukazuje jako vysoce problémový. "Je nám záhadou proč vedení teplárny opakovaně pod záminkou obchodního tajemství znesnadňuje přístup k dokumentům, které jsou naprosto klíčové pro fungování podniku. Po problémech kolem výstavby TG 6 bychom očekávali větší otevřenost a nikoliv to, že zpracování tak zásadního dokumentu je znovu svěřeno stejné firmě a výsledek je pak utajen." Komentuje Giannetti.

Forenzní audit bude jistě mít svou dohru: "Pokud neučiní nutné právní kroky dozorčí rada, tak dohlédneme na to, aby škoda způsobená teplárně byla uhrazena odpovědnými osobami," říká Giannetti. V současné době již Forum Energy podalo dvě žaloby na náhradu škody ve věci projektu prodeje Zkušebny Mydlovary a turbogenerátoru TG 6. "Další žaloby se v současné době dokončují. Celková výše škod v teplárně za doby předsednictví Juraje Thomy v dozorčí radě společnosti je znepokojující" dodává Giannetti.

Forum Energy s.r.o. se stala nákupem podílu od skupiny E. ON v Teplárně České Budějovice, a.s. nejvýznamnějším privátním akcionářem teplárny. Forum Energy s.r.o. považuje tuto investici za dlouhodobou a strategickou a má zájem se aktivně podílet na řádné správě a rozvoji Teplárny České Budějovice, a.s.

Naší vizí je Teplárna České Budějovice, a.s. jako bezpečný a spolehlivý dodavatel tepelné energie pro občany, firmy a organizace ve městě České Budějovice, jako ekologická, moderní, transparentní a vysoce profesionálně řízená společnost.

Pro BD: Tiskový servis Forum Energy s.r.o.

 

 

 

Štítky České Budějovice, dozorčí rada, projekt, Deloitte, Juraj Thoma, investice, ODS, Občané pro Budějovice, Jiří Kořínek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

richard praskořík

děkuji za promptní odpověď, uklidnil jste mne. je to hodně nešťastný nápad, ale to určitě verufikuje budoucnost.

Čtvrtek, 15. září 2011, 21:26Odpovědět

Giuliano Giannetti

Není. Na základě nového modelu managementu, který prosadilo město na řádné Valné hromadě je představenstvo Teplárny voleno přímo dozorčí radou mimo valnou hromadu společnosti. Jak jistě víte v dozorčí radě naše společnost nemá jediného zástupce, takže volbu jsme nemohli nijak ovlivnit.

Čtvrtek, 15. září 2011, 11:30Odpovědět

richard praskořík

Pane Giannetti říkáte že stojíte o diskusi. Nový finančně-obchodní ředitel Teplárny to je vaše akvizice?

Čtvrtek, 15. září 2011, 10:49Odpovědět

Hawky

Tohle je na stránkách Teplárny ČB v sekci Akcionáři....

Zpráva z forenzního auditu
Zpráva bude zpřístupněna pouze na základě předchozí dohody v termínu od 29.8.2011 do 23.9.2011 v pracovní dny v době od 8:00 do 16:00. Zpráva bude akcionářům zpřístupněna k nahlédnutí, případně k činění si výpisů či opisů, nikoliv k pořizování fotografií či fotokopií.

V tištěné podobě je možné získat dokument "Zpráva z forenzního auditu ke zjištění skutečného stavu společnosti Teplárna České Budějovice, a.s. - Manažerské shrnutí" Akcionářům bude tento dokument k dispozici proti podpisu do 12.10.2011 v sídle společnosti a 13.10.2011 na mimořádné valné hromadě.

Kontaktní osobou je Ing. Iveta Duchoňová, asistentka dozorčí rady (kancelář 3. patro administrativní budovy

Středa, 14. září 2011, 13:50Odpovědět

Giuliano Giannetti

Zdravím, jsem tiskovým mluvčím Forum Energy a jsem rád, že se mohu konečně účastnit otevřené diskuze na téma teplárny. Obstrukce je slovo, které dosti často zní v souvislosti s naším počínáním v Teplárně České Budějovice, pro někoho kdo situaci vidí situaci z venčí je to pochopitelné, ale osobně se domnívám, že obstrukce není naše dotazování na kauzy, které nyní audit ukazuje jako reálné, ale spíš jednání představenstva. Situace v teplárně začala být vyhrocená až po té, co náš tehdejší zástupce v dozorčí radě společnosti přišel s právoplatným soudním příkazem za generálním ředitelem, aby mu ukázal některé dokumenty a ten na něj chtěl zavolat ochranku. Policie k dané události nechtěla zprvu vůbec přijet a museli jsme pozvat exekutora až z Tábora aby sepsal záznam o události protože v ČB to žádný notář nechtěl udělat. O pár dní později se konala valná hromada, kde našeho zástupce z kontrolních orgánů odvolali a nám nezbylo než se na podezřelé investice dotazovat na Valných hromadách. Co se týče nákupu - ano jsme otevřeni této variantě, ale není to naše priorita - tou je, aby se v teplárně začalo transparentně hospodařit - proto jsme zahájili jednání s primátorem a dalšími politiky města ohledně akcionářské dohody, který by stanovil jasná pravidla hry. Primátor však na jednání poslal místo sebe nově najaté právníky, které "shodou okolností" pracují také pro konkurenci. Vám by to nevadilo?

Středa, 14. září 2011, 12:56Odpovědět

richard praskořík

Mně se zdá logické, že pokud budu najatým manažerem v nějaké společnosti a budu konat tak říkajíc pod praporem práva, nebudu se dopouštět různých nepravostí a povedu firmu k prosperitě nemám jednak co schovávat a nakonec bych mohl být na své výsledky hrdý. Proč bych potom měl znemožňovat spoluvlastníkům aby se tím pokochali? V konečném důsledku by to mělo mou pozici manažera posílit a obhájit. V opačném případě se nikdo nemůže divit, že to navozuje doměnky a dohady

Středa, 14. září 2011, 12:56Odpovědět

Hawky

Já to myslím obecně. Chci vědět, kdo a za co investuje i moje peníze. V tomto konkrétním případě navíc FE nechtěl nikdo zavěry auditu předložit, takže žádost o ně se původně jaksi minula účinkem jestli dobře čtete. Pozor! Nejsem na výplatní listině FE, takže se k dané věci stavím nestraně. Co byste dělal vy, kdybyste byl na jejich místě? Pochválil město jako většinového vlastníka, že vás přehlíží? Proč nezveřejnit závěry auditu? Třeba se přijde na to, že FE opravdu jenom šikanuje a prudí...

Středa, 14. září 2011, 07:22Odpovědět

Kaja Brabenec

FE má vlastníka v Londýně, jakési Ltd...to je jasný vlastník? Navíc kus svého podílu předala další firmě, aby asi byla opticky silnější. K tomu, aby FE vědělo jak se hospodaří s jeho penězi nepotřebuje dělat takové obstrukce, k tom stačí jen si vyžádat materiály.

Středa, 14. září 2011, 05:17Odpovědět

Hawky

Takže ten, kdo chce ověřit, jak se hospodaří s jeho penězi (byť je minoritní vlastník) je otrava? Zajímavý názor. To mi připomíná politiky. Taky potřebují voliče jen do voleb. Potom opravdu jenom otravují.

Úterý, 13. září 2011, 21:50Odpovědět

richard praskořík

a to FE není jasným vlatníkem? Co se stalo v Libercí nemusí být scénářem v ČB, vyloučit se to samozřejmě nedá, ale není to argument

Úterý, 13. září 2011, 17:40Odpovědět

Kaja Brabenec

Minoritní akcionář chce jen otrávit a obstruovat radnici, aby její představitele dotlačil k prodeji majoritního podílu. To samé se stalo v Liberci před pár lety a znamenalo to nárůst cen na dvojnásobek. Společnosti bez jasného vlastníka jsou podezřelé.

Úterý, 13. září 2011, 11:51Odpovědět

richard praskořík

Těžko posoudit, když člověk ten dokument neviděl.
Lze chápat minoritního investora, který asi jako jediný ve větší míře do společnosti investoval své
v l a s t n í peníze.
Ne všichni členové řídících orgánů si uvědomují, že "křeslo" v nich není spojeno jen s prebendami, ale také s odpovědností.
Vypadá to na zajímavou kauzu

Úterý, 13. září 2011, 08:18Odpovědět

Teplárna umožnila akcionářům nahlédnout do forenzního auditu. Ten potvrzuje, že kritika Forum Energy byla oprávněná  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.