Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vosy si místo bodnutí nevybírají

Jistě si mnozí z nás všimli, že se v posledních dnech začaly vyskytovat v hojném počtu vosy. Jsou všude, kde se konzumuje jakékoli jídlo na terasách, zahrádkách, v přírodě. Velmi nepříjemná a pro alergiky i nebezpečná je jejich přítomnost v lahvích od limonád, nebo piva, kam velice rády v nestřeženém okamžiku zalézají.

Jak uvedl ředitel záchranky Marek Slabý, záchranáři letos zaznamenali zvýšený  počet výjezdů souvisejících s alergickou reakcí po štípnutí vosou, včelou, nebo sršněm. Letošních případů je více, než v předchozích letech.

"Během prázdnin jsme zasahovali u více než 200 takových případů. Většina z pacientů skončila v nemocnici na pozorování," uvedl Marek Slabý.

Extrémní výskyt vos a včel způsobilo letošní chladnější a vlhké léto a prudké změny teplot. "Pacienti otečou, brní jim jazyk, tvrdnou svaly, či se jim uzavírají dýchací cesty a mohou se udusit,“ popsal situace Slabý.

Záchranáři jezdí většinou jen k bodnutím hmyzem, která vyvolají alergickou reakci, u někoho velmi prudkou - takzvaný anafylaktický šok. Ten se vyznačuje otokem krku, ústa, kopřivkou a prudkým poklesem tlaku, kdy hrozí i zástava srdce. Výjimkou nejsou ani případy, kdy člověk dostane více vpichů do krku a úst najednou.

Většina lidí, kteří vědí, že jsou na bodnutí hmyzem alergičtí, mají u sebe takzvaný balíček první pomoci, který má postiženému pomoci do příjezdu záchranky.

O tom, že si vosy místo svého bodnutí nevybírají, svědčí mj. i fotografie, kterou nám zaslala naše čtenářka. Tu vosa zasáhla při projížďce na kolečkových bruslích. Jauvajs......

Zdroj: Mediafax
Foto: čtenářka Budějcké Drbny

Autoři

Štítky vosa, Marek Slabý, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vosy si místo bodnutí nevybírají  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.