Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Diskuse soupeřů o funkci rektora Jihočeské univerzity byla vášnivá

Jihočeskou univerzitu čeká volba nového rektora pro funkční období 2016 - 2020. Volba se bude konat 8. prosince 2015. Přestože studenty a pedagogy bylo navrženo 12 potenciálních kandidátů, nominaci přijali jen dva. Dosavadní rektor Libor Grubhoffer a děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch.

Oba kandidáti se představili před studenty, pedagogy a veřejností v zaplněné Aule Jihočeské univerzity. Duel mezi soupeři byl poměrně vyostřený a potvrdil rozdílnost v názorech i přístupu k řízení univerzity. Libor Grubhofer ve své úvodní prezentaci zdůraznil dosavadní úspěchy Jihočeské univerzity a přítomným přiblížil svou vizi jejího budoucího směřování a rozvoje, včetně podpory mezifakultních studijních oborů (biotechnologie, obnova kulturní krajiny, bioekonomie atd.) a oborů zvláštního významu, například mezináboženský dialog nebo vzdělávání úředníků státní správy. Zdůraznil také pokračující výstavbu a modernizaci výukových prostor a v oblasti hospodaření Jihočeské univerzity nutnost revize metodiky přípravy rozpočtu univerzity a mechanismů mezifakultního vyrovnávání. Libor Grubhoffer se také vyslovil pro další rozšiřování mezinárodní spolupráce, posílení mobility studentů a pedagogů oběma směry, rozšíření výuky cizích jazyků a ustavení Mezinárodní rady Jihočeské univerzity - poradního sboru zahraničních odborníků. Definoval svou představu vývoje univerzitního života, například dokončení studentského klubu či mateřské školy, podporu studentských sportovních aktivit a také zapojení Jihočeské univerzity do význačných akcí v regionu.

Miloslav Šoch zahájil svou prezentaci vysvětlením motivů, které ho ke kandidatuře vedou: nenaplnění plánů, kvůli kterým se v roce 2011 vzdal v druhém kole třetí volby rektora své kandidatury (v průběhu čtyřměsíčního rektorského „bezvládí“ Jihočeská univerzita stagnovala, pozn. autorky). Jako další důvod uvedl rozpor mezi proklamacemi činnosti Jihočeské univerzity a skutečným stavem a také ohrožení suverenity fakult. V další části své prezentace pak definoval současné nedostatky a způsob jejich nápravy, například zavedení hodnocení fakult podle srovnatelných kritérií, nápravu systému strategického řízení Jihočeské univerzity a změnu, respektive větší vyváženost v investicích do takzvaného institucionálního plánu projektů na období 2016 - 2018, v kterém je všem 8 fakultám přiděleno 27 milionů korun, rektorátu pak 61 milionů. Za priority v koncepci rozvoje Jihočeské univerzity Miloslav Šoch označil dlouhodobou podporu obou směrů vědy, základního i aplikovaného výzkumu, vytvoření podmínek pro kvalitu výuky a tematické napojení magistrů a doktorandů na požadavky praxe a v neposlední řadě stabilní zázemí pro pracovníky univerzity.

Následovala diskuze, ve které se projevila rivalita kandidátů. Libor Grubhoffer využil dotaz, jak hodnotí prezentaci svého protikandidáta, k zpochybnění Národní ceny kvality, prestižní ceny, která byla udělena Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity. „Tato cena se dá i koupit,“ uvedl doslova Libor Grubhoffer. Na tuto invektivu reagoval Miloslav Šoch upozorněním, že by bylo vhodné vážit slova, protože tento výrok by mohl být organizátory prestižní soutěže hodnocen jako žalovatelný. Grubhoffer dále poukazoval na nižší rozsah publikační činnosti fakulty a snížení počtu vědeckých pracovníků. Šoch upozornil, že jde o důsledek snížení rozpočtu fakulty. V přímé souvislosti pak poukázal na fakt, že v řízení JU je dominantní rektorát, rozhodování a pravomoci jsou centralizovány. Odlišné názory obou kandidátů se projevily i v další části diskuze.

Volba rektora proběhne 8. prosince 2015, kandidáty bude hodnotit a volit čtyřicetičlenný Akademický senát Jihočeské univerzity, v němž jsou zastoupeni pedagogové a studenti všech 8 fakult - ekonomické, filozofické, pedagogické, teologické, přírodovědecké, zemědělské, zdravotně-sociální a rybářství a ochrany vod. Na Jihočeské univerzitě v současné době studuje 12 tisíc studentů v bakalářských, magisterských a doktorandských oborech.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Libor Grubhoffer, univerzita, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskuse soupeřů o funkci rektora Jihočeské univerzity byla vášnivá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.