Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Středisko mediální výchovy získalo podporu Nadace ČEZ

Projekt Střediska mediální výchovy zaměřený na vzdělávání učitelů, rodičů i děti ve využívání sociálních sítí získal finanční podporu Nadace ČEZ. Díky tomuto nadačnímu příspěvku teď středisko může zintenzivnit svou osvětovou a vzdělávací činnost.

Sociální sítě jsou nezbytnou součástí každodenního života dnešních dětí a mládeže. Navzdory rozšířenému názoru, že pro věkovou skupinu dětí mezi 10 až 15 lety jsou spíše hrozbou, se Středisko mediální výchovy snaží poukázat na jejich přínosné aspekty.

„Bezpečnostní rizika, které s sebou zapojení děti do sociálních sítí nese, nijak nepodceňujeme,” řekla lektorka střediska Martina Dobosiová. „Ovšem ve světě, kde jim děti  hlavně díky mobilním aplikacím, prakticky neuniknou, je lepší mladé lidi místo neefektivních zákazů spíše pozitivně nasměrovat a povzbudit k jejich správnému používání.”

Aby ukázalo pedagogům možnosti, které jim sociální sítě skýtají, Středisko mediální výchovy již v polovině ledna 2016 zahájí kurz Sociální sítě jako výzva pro výchovu a vzdělávání, který je akreditovaný Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky. Pedagogové se v něm naučí nejen základní orientaci v současných sociálních sítích jako je například Instagram, Snapchat či WhatsApp, ale zejména se dozví, jak tyto sociální sítě zapojit do výuky a výchovy.

„Nedílnou součástí kurzu je i seznámení s psychologickými, etickými a právními souvislostmi používání sociálních sítí mladými uživateli,” dodala Dobosiová. „Pedagogové i díky tomu budou moci své žáky odborně motivovat k takovému využívání sociálních sítí, které bude pozitivně přispívat k rozvoji jejich osobnosti.”

Vzhledem k podpoře Nadace ČEZ může Středisko mediální výchovy také rozšířit své workshopy pro žáky základních škol. Ti v nich nenásilnou cestou získávají tipy, jak sociální sítě využívat nejen k běžné komunikaci a sdílení, ale zejména jak v nich objevit nové a podnětné možnosti svého rozvoje.

Středisko mediální výchovy vzniklo na Teologické fakultě Jihočeské univerzity jako reakce na data výzkumu, který prokázal, že mezi pedagogy panuje k sociálním sítím velmi rezervovaný postoj a že žáci v jejich používání vykazují před učiteli značný náskok. Cílem jeho práce je vedle vědeckého výzkumu zejména školit učitele, vychovatele a rodiče tak, aby se naučili sociální sítě využívat jako účinný nástroj výchovy a vzdělávání.

Více informací o činnosti Střediska mediální výchovy najdete na webových stránkách www.stremev.cz.

Tisková zpráva | Foto

Štítky sociální síť, ČEZ, Teologická fakulta Jihočeské univerzity, Česko, Instagram, WhatsApp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středisko mediální výchovy získalo podporu Nadace ČEZ  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.