Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeská univerzita ani při třetí volbě nezvolila rektora

Akademický senát Jihočeské univerzity ani ve třetí volbě nezvolil nového rektora. O funkci usiloval dosavadní rektor Libor Grubhoffer, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák a děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch. Ani jeden z kandidátů nezískal v žádném ze tří kol nadpoloviční většinu všech hlasů. Mandát současného rektora skončí 31. března.

„Domnívám se, že toto je poprvé, kdy ani ve třetí volbě nebyl rektor zvolen. Čtvrtá volba čeká Jihočeskou univerzitu zřejmě poprvé,“ řekl předseda Akademického senátu Ondřej Doskočil. Dnešní volba trvala téměř dvě hodiny. V prvním kole získal nejméně hlasů Šoch, dále tak postoupili Grubhoffer s Kozákem. Ve druhém kole získal současný rektor 17 hlasů a Kozák 14. Ve třetím kole pak Grubhoffera volilo 18 senátorů a Kozáka 15. V pořadí čtvrtá volba se uskuteční 3. března. Rektora volí 40 senátorů.

Výběr nového rektora opakovaně brzdí fakt, že řada členů senátu se zdržuje hlasování. Nic na tom nezměnil ani projev Pavla Kozáka před dnešním třetím kolem. „Volte, ať máme nového rektora. Vy nerozhodnutí, zkuste se rozhodnout na jednu, nebo druhou stranu,“ vyzval Kozák akademické senátory.

Grubhoffer, jenž je známý svou otevřenou kritikou prezidenta Miloše Zemana, vede univerzitu od roku 2012. Dnešní volbu nechtěl komentovat. Na funkci kandidoval v každé ze tří voleb. První byla loni v prosinci a druhá letos v lednu.

V Akademickém senátu Jihočeské univerzity zasedají zástupci všech osmi fakult univerzity z řad učitelů i studentů. Pro nového rektora se musí v jednom ze tří kol vyslovit v tajném hlasování minimálně 21 senátorů. Pokud Akademický senát nevybere vhodného rektora do 31. března, povede univerzitu pověřená osoba s omezenými pravomocemi.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky volby, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Libor Grubhoffer, univerzita, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Musí to být pro Grubhoffera, jenž je známý svou otevřenou kritikou prezidenta Miloše Zemana moc trpké zklamání.

Pondělí, 8. února 2016, 23:43Odpovědět

Frodo kocour

Možná kdyby se Grubhofer nedržel postu jak trus podolku, byl by rektor dávno zvolen. Evidentně na nadpoloviční počet nemá (spíš se to snižuje) ale chová se jako by to bez něj nešlo (asi tuší že šlo a celkem v pohodě)

Pondělí, 8. února 2016, 20:32Odpovědět

Jihočeská univerzita ani při třetí volbě nezvolila rektora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.