Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Temelíně bude maturitu skládat osm desítek středoškoláků

Tři dny stráví v největší české elektrárně. Prohlédnou si strojovnu, havarijní středisko nebo simulátor blokové dozorny. Osobně se setkají s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. To jsou jenom příklady z programu, který čeká na účastníky letošní Jaderné maturity v elektrárně Temelín.

Stejně jako loni proběhne Jaderná maturita ve dvou kolech, v dubnu a květnu. První začala tuto středu a přihlášeno je 36 studentů z jedenácti středních škol z celé republiky. Na studenty čeká hned devět přednášek, vedle toho navštíví strojovnu, simulátor blokové dozorny nebo havarijní středisko. V pátek pak jejich znalosti prověří závěrečný test. Úspěšní absolventi si z Temelína odnesou speciální maturitní vysvědčení - Jadernou maturitu. Ještě předtím budou besedovat s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.

Jadernou maturitou stáže studentů v elektrárně Temelín nekončí. V dubnu na Temelín přijedou tři desítky vysokoškoláků z ČVUT a Západočeské univerzity. „Stejný počet studentů přivítáme ještě v červnu. Půjde o úzce specializovanou skupinu, které představíme nedestruktivní kontroly důležitého zařízení,“ uvedl Pavel Šimák, náborový expert Skupiny ČEZ.

V polovině srpna stráví dva týdny v Temelíně téměř čtyřicet vysokoškoláků v rámci Letní univerzity. Ročně náborovými programy společnosti ČEZ jenom pro Temelín projde několik stovek studentů.

Štítky Temelín, maturita, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Dana Drábová, ČEZ, České vysoké učení technické v Praze, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně bude maturitu skládat osm desítek středoškoláků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.