Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V olympijském parku bude čas i na technickou zábavu

Vedle padesátky letních sportů si budou moci návštěvníci Olympijského parku Rio-Lipno 2016, který se v pátek otevře na březích lipenské přehrady, vyzkoušet také své technické dovednosti a užít si zase jinou zábavu. Postará se o to Technologický park MPO, tedy projekt, zaměřený na podporu technického vzdělávání, za nímž stojí ministerstvo průmyslu a obchodu a pět jihočeských středních a vysokých škol.

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) zde návštěvníkům poskytne herní konzolí Xbox se senzorem Kinect, která jim i touto formou umožní vyzkoušet si nejrůznější sporty a zažít nevšední zábavu, protože technologie ustupuje do pozadí a prostor dostává přirozenost hráče. „Ten k ovládání her nepotřebuje ovladač, ale jen své tělo – ruce, nohy, boky. Stačí se postavit před senzor a zábava může začít,“ popisuje novinku Miroslav Vovesný z Projektového a inovačního centra VŠTE. To lipenské „techcentrum“ vybaví také 3D tiskárnou a 3D skenerem, které budou mít návštěvníci rovněž k dispozici.

Především děti a mládež tak budou mít příležitost vedle sledování svých sportovních vzorů a aktivního sportování zaplnit volný čas v olympijském parku i technohrátkami.

„Je to vítaná příležitost, jak naši vysokou školu, která je jedinou ‚Technikou‘ v jižních Čechách, opět představit široké veřejnosti. Ukázat, že dovedeme připravit nejen strojaře, odborníky na dopravu a logistiku, stavebnictví nebo podnikovou ekonomii, ale také dát studentům prostor na zábavu a sport, což je prostě nedílná součást vysokoškolského života,“ uvedl Marek Vochozka, rektor VŠTE. Ta patří do sítě veřejných vysokých škol a letos si připomíná deset let existence. 

Prostor pro „technohrátky“ si v olympijském parku pronajalo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky a poskytlo ho pěti jihočeským středním průmyslovým a vysokým školám k jejich prezentaci. „Součástí expozice budou i studentské práce jako interaktivní exponáty, které si každý bude moci vyzkoušet na vlastní kůži,“ uvedl František Kotrba, mluvčí ministerstva. 

Autoři

Štítky zábava, olympijský park, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, vysoká škola, Vodní nádrž Lipno, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Xbox, František Kotrba, Marek Vochozka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olympijském parku bude čas i na technickou zábavu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.