Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

GLOSA: Péťův první den ve školce. Napětí, zvědavost a slzičky

„Nejlepší je léčba šokem. Prostě zmizet,“ radila před několika dny známá, která učí na jedné z mateřských škol. Reagovala na náš dotaz, jak se postavit k prvnímu dni našeho syna Péti ve školce. Zmizet? To nepřipadá v úvahu, on se totiž rád loučí. Bez pusinky by nám to prostě neprošlo…

Je čtvrtek, 1. září. Dnešní ráno je jiné, žádný mrňous po mně neskáká, nikdo mě netahá z postele. Divné. Pomalu se tedy sunu do obýváku, kde Péťa sedí, hrne do sebe koblihu a čučí na Déčko. Je klidnější, než bývá zvykem. Je mi to podezřelé.

„Ty tušíš, viď?“ ptám se. „Ne ne,“ kroutí hlavou. Jeho pohled ale prozrazuje, že pravděpodobně tuší víc, než bych čekal.

V 7:40 vyrážíme. Čekám, že ve dveřích nastane problém, ale není tomu tak. Péťa poslušně pochoduje, dokonce sám zavírá dveře a snaží se zamknout. Nese si zároveň pytlík plný věcí, které do školky potřebuje. „Počkej, musím si tě vyfotit,“ říkám venku před barákem. Ochotně pózuje. Vše jde jak po nitkách. Paráda!

Další případný zádrhel čekám u vstupu do areálu školky – mimochodem docházíme do MŠ Zeyerova. Ale i tady je vše úplně v pohodě. Péťa dokonce nadšeně ukazuje na venkovní hrací prvky. Pocit napětí, se kterým jsem se probudil, ze mě padá. Všichni rodiče, co mě strašili, kecali. Začínám si tím být jistý.

V šatně školky už ale synův úsměv pomalu uvadá. Je mu jasné, že na něj něco kujeme. Malé děti nejsou hloupé... Přichází paní učitelka, ujímá se nás a po vstupu do třídy se Péťovi úsměv do tváře vrací. Tolik hraček! Co dřív? Náklaďák? Kostky? Autíčko? Je toho tolik na prozkoumání!

Dítě neváhá a už je v akci stejně jako jeho noví kamarádi. My nemizíme bez rozloučení, jak někteří radili. Pusinky, obejmutí, zamávání... To zkrátka být musí. Slzičky se nakonec objevují, a to i u maminky, ale po chvíli je všechno v pořádku. Ostatně jsem si jistý, že je v dobrých rukách. Paní učitelky jsou nesmírně sympatické a stejně tak celá školka!

Na dnešní den nezapomeneme. Jsem pyšný, co vám budu povídat. Takových je nás ale dneska víc, že?

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Péťův první den ve školce. Napětí, zvědavost a slzičky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.