Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gymnazisté zahájili školní rok besedou o energetice

Energetika je oborem budoucnosti a o možnostech uplatnění v tomto oboru na Českobudějovicku asi nikdo nepochybuje. Inspirací pro volbu studia a budoucího povolání se pro gymnazisty a gymnazistky z Jírovcovy ulice v Českých Budějovicích stala interaktivní přednáška a beseda Energie – budoucnost lidstva. Začátkem září ji vedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Člověk je na elektřině existenčně závislý, její výroba ale současně ovlivňuje kvalitu jeho života. Se spalováním fosilních paliv je spojena produkce emisí CO2 a globální změny klimatu, provoz bezemisních jaderných elektráren zase klade vysoké nároky na bezpečnost. A výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je ovlivňována počasím. V této souvislosti upozornil Sviták na to, že nejpalčivějším problémem elektřiny je fakt, že ji nedokážeme ve velkém skladovat, abychom ji mohli využít v obdobích, kdy větrné a sluneční elektrárny nevyrábějí. Přitom v síti musí být stále právě tolik elektřiny, kolik spotřebitelé zrovna odebírají.

Studenti využili i nabídky otevřené diskuze s mluvčím Jaderné elektrárny Temelín. Miroslava Průchu z 2. A například zajímalo, jak dlouho trvá odstavení reaktoru. „Vlastní odstavení reaktoru je poměrně jednoduchá a rychlá záležitost. Stačí stisknout dané tlačítko a reaktor je za pár vteřin odstaven. Regulační tyče projdou palivem do dvou sekund. Tím to ale celé nekončí, naopak stabilizace bloku začíná. Každopádně mít štěpnou reakci pod kontrolou je základ, od kterého se bezpečnost bloku odvíjí,“ říká Sviták.

Podle výsledků nedávného celorepublikového průzkumu mezi účastníky besed Energie – budoucnost lidstva si Češi a Češky ve věku 14 až 18 let uvědomují význam dostatku energie pro lidstvo a největší naděje vkládají do obnovitelných zdrojů. Více než 70 procent se ale zároveň domnívá, že podíl jaderné energetiky na celkové produkci elektřiny by měl být zachován, nebo by se měl zvýšit. Přibližně devítina mladých lidí pociťuje jako velké riziko nebezpečí havárie v jaderném zařízení. Daleko větší strach mají však z dopravních nehod a civilizačních nemocí a vyjadřují i poměrně velkou obavu ze složení a kvality potravin.

Tisková zpráva

Štítky energie, elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnazisté zahájili školní rok besedou o energetice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.