Počasí dnes-1,2 °C, zítra2 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

Školní obědy mají málo hořčíku. Jiných látek je dostatek

Autoři | Foto Šárka Kotzinová | Zdroj s využitím TZ

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů pro děti na prvním stupni základních škol zjistila mírný nedostatek významné minerální látky - hořčíku. Obědy naopak nabízí dostatek selenu, molybdenu nebo manganu.

Hořčík je je důležitý pro výstavbu tkání, podporu srdeční činnosti i relaxans (uvolnění) svalů. Děti ho ve školách přijímají hlavně z luštěnin, mandle, máku, špenátu nebo droždí. „Nebyl naopak zjištěn nedostatek dalších životně důležitých mikroprvků,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková. „Souhrnně lze tyto výsledky studie považovat za dobré.

Testy ukázaly dostatek selenu, který je významný pro obranyschopnost organizmu. V jídlech jsou i správné hodnoty zinku pro kůži, kosti, vlasy nebo mědi, chromu, molybdenu a manganu jako součást enzymů. U manganu je potěšující, že není přiváděn v nadbytku, protože ten bývá spojován s horší schopností učení,“

 

Štítky Marie Pštrossová-Nosková, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, hořčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní obědy mají málo hořčíku. Jiných látek je dostatek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.