Studie nutriční adekvátnosti školních obědů pro děti na prvním stupni základních škol zjistila mírný nedostatek významné minerální látky - hořčíku. Obědy naopak nabízí dostatek selenu, molybdenu nebo manganu.
Hořčík je je důležitý pro výstavbu tkání, podporu srdeční činnosti i relaxans (uvolnění) svalů. Děti ho ve školách přijímají hlavně z luštěnin, mandle, máku, špenátu nebo droždí. „Nebyl naopak zjištěn nedostatek dalších životně důležitých mikroprvků,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková. „Souhrnně lze tyto výsledky studie považovat za dobré.“
„Testy ukázaly dostatek selenu, který je významný pro obranyschopnost organizmu. V jídlech jsou i správné hodnoty zinku pro kůži, kosti, vlasy nebo mědi, chromu, molybdenu a manganu jako součást enzymů. U manganu je potěšující, že není přiváděn v nadbytku, protože ten bývá spojován s horší schopností učení,“
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.