Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o studium veterinářství na největší jihočeské zemědělské škole je pořád obrovský

O studium veterinářství v Českých Budějovicích je veliký zájem. Dokazuje to počet uchazečů o studium tohoto oboru na největší zemědělské škole v jižních Čechách, Střední odborné škole veterinární, mechanizační a zahradnické v Českých Budějovicích. Studovat veterinářství tam chce každoročně třikrát více mladých lidí, než může škola přijmout.

Na českobudějovické zemědělské škole, která vznikla roku 1886, jsou obory mechanizace a služby, rostlinolékařství, veterinářství a zahradnictví. Nyní má 628 studentů, v oboru jich zůstává třetina. Na všech oborech převyšuje poptávka nabídku, roste zájem o mechanizaci i rostlinolékařství. Nejvíc studentů chce na veterinářství, kam jich škola ročně přijme šedesát.

„Zájem je neustálý, tam je třikrát větší převis, než můžeme nabrat. Byly doby, kdy byl větší zájem o zahradnictví, vzmáhá se mechanizace: v ní je o naše kluky velký zájem, co se týká oprav a servisů, to by byli na roztrhání," řekla zástupkyně ředitele školy Jana Vávrovská.

Asi šest firem se letos na školu obrátilo, hledalo absolventy oboru zahradnictví. Škola ho má od roku 1999.

Podle hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské zájem o zemědělské školy v kraji, jichž je kolem deseti, trochu stoupá. „Máme dvě významné zemědělské školy Písek a Tábor, které mají i školní statky. Chtěli bychom víc spojovat obory dohromady, lesnictví, rybářství, protože jednostranně vzdělaný člověk dnes nemá na trhu práce takové uplatnění. A když někdo hospodaří na velkostatku, má tohle všechno dohromady," řekla Stráská. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky veterinářství, studium, škola, zájem, České Budějovice, Jihočeský kraj, Střední odborná škola veterinární, zahradnictví, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o studium veterinářství na největší jihočeské zemědělské škole je pořád obrovský  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.