Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Elektronický zápis do prvních tříd ušetří rodičům kroky i nervy

Zápis do prvních tříd základních škol bude pro rodiče dětí z Českých Budějovic jednodušší. Žádosti se totiž od letošního roku budou podávat elektronicky. Nový systém by měl přinést také efektivnější zpracování údajů ze zápisů.

Rodiče nově nebudou muset kvůli podání žádosti chodit do škol, ale konkrétní zařízení si vyberou na speciálním webu města, kde vyplní příslušný elektronický formulář. „U některých škol pak bude nejspíš možné vybrat si i den, kdy se rodiče s dítětem dostaví k zápisu osobně,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. Podle něj tento systém přinese rodičům i zpětnou vazbu. Dozvědí se díky němu také, jestli jejich dítě bylo nebo nebylo přijato a kolik dětí se na danou školu hlásilo.

Termíny jsou pro všechny školy jednotné. Elektronické žádosti se budou podávat od 5. do 30. března, samotný zápis pak bude probíhat o měsíc později, a to od 5. do 6. dubna.

„Pokud se na danou školu přihlásí více dětí, než je kapacita školy, děti budou přijímány podle doporučených kritérií, která si mohou ředitelé školy ještě upravit,“ doplnil Podhola. Obvykle rozhoduje místo bydliště, jeho vzdálenost od budovy školy a plusem je, pokud školu navštěvuje i starší sourozenec dítěte.

Podle náměstka Podholy nejspíš nebude možné při výběru konkrétní školy vyhovět každému, ale pro děti z Českých Budějovic je v prvních třídách míst dostatek.

Systém elektronického zápisu už funguje v mateřských školách, kde jsou kritéria pro přijetí dětí jednotná. Elektronickou žádost budou rodiče moci vyplnit v termínu od 3. do 28. dubna a vytištěnou přihlášku musí donést do školky během 2. a 3. května. Lidé, kteří nemají přístup k internetu, mohou žádosti vyplnit přímo ve školkách.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky základní škola, zápis, první třída, mateřská škola, České Budějovice, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronický zápis do prvních tříd ušetří rodičům kroky i nervy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.