Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

FOTO: Předávání vysvědčení nemusí být nuda, děti z montessori školy o tom vědí své

Konec ledna každoročně přináší jednodenní prázdniny, s tím spojené uzavírání známek za pololetí a samozřejmě i vysvědčení. Na to, jak vypadá předávání vysvědčení na školách, kde klasické známkování neprobíhá, jsme se podívali do budějcké montessori školy.

V českobudějovické montessori škole Viva Bambini probíhalo předávání vysvědčení ještě o něco slavnostněji než na běžných základních školách. Žáci totiž hodnocení nepřevzali v budově školy, ale byli pro tuto událost pozvaní do kavárny. Netradiční vysvědčení jim učitelé předali v neobvyklém prostředí a děti za odměnu ještě dostaly malý zákusek.

Bylo vidět, že se na vysvědčení těšili všichni školáci, největší nadšení však čišelo z prvňáčků, pro které vše bylo naprostou novinkou. Ředitelka školy Klára Štěpánková si je zavolala jako první a děti s nadšením očekávaly, co přijde. Učitelé se každé třídy zeptali, co se žákům na uplynulém pololetí líbilo, v čem se jim dařilo a co by naopak zlepšili. Na otázku, jak se jim zatím ve škole líbí, prvňáčci sborem odpověděli: „Super.“

„Nepracujeme tolik v lavicích a jsem rád, že teď chodím sem,“ ohodnotil uplynulé pololetí jeden ze žáků, který dříve chodil do klasické základní školy.

Na školách s montessori pedagogikou děti nedostávají známky, ale učitelé pro ně sepisují slovní hodnocení. To je vytvořeno každému žákovi na míru a často je také velmi emotivní.

„Líbí se mi, že je hodnocení osobní a řekla bych, že se na něj děti těší více než na klasické vysvědčení. Napsat ho je sice náročnější, ale když se rozepíšu, tak to jde dobře,“ dodala pedagožka Lenka Hůlková.

„Pokud rodiče potřebují i klasické vysvědčení, na požádání jim ho vystavíme. Například když děti přecházejí na gymnázium,“ uvedla další členka pedagogického sboru a jednatelka školy, Barbora Macháčková.

Štítky vysvědčení, škola, montessori, slovní hodnocení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Předávání vysvědčení nemusí být nuda, děti z montessori školy o tom vědí své  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.