Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Elektronická rezervace časového termínu zápisu do prvních tříd se v Budějcích osvědčila

Celkem 1062 dětí by mělo nastoupit v září do sedmačtyřiceti prvních tříd šestnácti českobudějovických základní škol. O odklad povinné školní docházky v Českých Budějovicích zažádali rodiče 237 dětí.

„Loni to bylo 220 odkladů a v roce 2016 jsme jich evidovali 196. Letošek tak kopíruje léta předešlá. Takže u nás nezafungovalo to, co se od posunu zápisů z ledna na duben očekávalo. Lidé z ministerstva školství i zákonodárci předpokládali, že posunem termínu zápisů z ledna na duben, budou děti zase o něco starší, a tak bude méně žádostí o odklad. Ale jak už jsem řekl, v Českých Budějovicích se tohle prostě neudálo. A potvrzuje to i další rok, ten letošní,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Město je zřizovatelem celkem šestnácti základních škol. V některých z nich mohly využít volných míst i děti z okolních obcí. Letos  rodiče  měli k dispozici novinku v podobě elektronických zápisů. A mnozí ji využili. „Máme na to samé kladné ohlasy. Rodiče kvitovali, že bylo vše ve větším klidu, bez čekání, protože si mohli předem navolit a zamluvit čas, kdy k zápisu přijdou," řekl Podhola.

Letos také skvěle zafungovaly školské obvody, povedlo se umístit všechny děti z daných spádových oblastí a tak se nemuselo nikde přikročit k rozhodování o přijetí formou losování.

Zápisová turistika, která je fonoménem velkých měst, nebyla letos v jihočeské metropoli příliš znatelná, byť se je náměstek vědom toho, že nelze zabránit tomu, aby rodiče přehlašovali trvalé bydliště tam, kam chtějí,aby jejich ratolest chodila do školy. „VDocházelo k tomu i u nás, hlavně se to týkalo Srubce, kde základní škola chybí. Ale nemělo by se to stávat, mrzí nás to, ale bohužel, nic s tím neudělám. Nevím, jak tomu zabránit," dodal náměstek.

Konkrétní konečná čísla, kolik dětí do prvních tříd 1. září 2018 nastoupí, budou známa až na podzim. „Vše se totiž může měnit podle toho, jak skutečně děti do daných škol nastoupí,“ upřesnil Petr Podhola s tím, že v novém školním roce 2018/2019 se bude v budějovických základních školách otevírat celkem 47 prvních tříd.

Štítky vzdělání, společnost, škola, zápis, první třída, odklad, České Budějovice, základní škola, Petr Podhola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronická rezervace časového termínu zápisu do prvních tříd se v Budějcích osvědčila  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.