Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaderná energetika není jen mužskou záležitostí. Láká stále více žen

Jaderná energetika láká stále více žen. Nasvědčuje tomu alespoň rostoucí počet studentek unikátní Letní univerzity, která probíhá v těchto dnech v elektrárně Temelín. Mezi pětatřiceti posluchačkami a posluchači ze šesti technicky orientovaných univerzit a vysokých škol je jich letos rekordní počet.

Více než šestnáct hodin denně s kolegy, nejen při přednáškách, ale především uvnitř technologie jaderné elektrárny a během volnočasových aktivit. Tak vypadá všední den posluchačů Letní univerzity, orientované na jadernou energetiku. Vybraní studenti deseti českých fakult tady získávají praktické zkušenosti pro další studium i témata například závěrečných prací. „Když přišla nabídka, příliš jsem neváhala. Jádro je lákavé téma a tohle je jedinečná možnost, jak se s ním seznámit opravdu hodně zblízka,“ vysvětluje Katka Zaiblová z elektro fakulty ČVUT Praha.


Letní univerzita láká stále více žen.

Rostoucí počet zájemkyň o jadernou Letní univerzitu potvrzuje i její hlavní organizátor Pavel Šimák ze společnosti ČEZ. „Je to postupný trend, kdy v minulosti šlo o spíše výjimky, letos už jich je ale 11, takže tvoří téměř třetinu z celkového počtu. Při výběru je přitom nijak neupřednostňujeme, spíše je znát, že si víc věří, často jsou i aktivnější než muži,“ vysvětluje.

V Temelíně využívají studenti výjimečného období prázdnin a zároveň probíhající odstávky pro výměnu paliva v druhém výrobním bloku. Zblízka se tak mohou seznámit například s primárním okruhem elektrárny, který je za provozu běžně hermeticky uzavřený. Zároveň získávají i náskok před svými kolegy, se kterými po prázdninách vstoupí do zimního semestru. Jejich zájem proto tradičně silně převyšuje nabídku volných míst.

Tisková zpráva

Štítky letní univerzita, jaderná elektrárna, Temelín, univerzita, jaderná energie, Jaderná elektrárna Temelín, České vysoké učení technické v Praze, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderná energetika není jen mužskou záležitostí. Láká stále více žen  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.