Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeským žákům pomohou při volbě školy online testy

Jihočeským žákům pomohou při výběru střední školy online testy Salmondo, na jejichž vývoji se podíleli i psychologové. Během podzimu budou mít k testům přístup všechny základní školy v kraji. Testy by mohly snížit počty absolventů, kteří jsou s vystudovaným oborem nespokojeni, a zároveň pomoci výchovným poradcům.

V tomto školním roce si bude v jižních Čechách vybírat střední školu přes pět tisíc žáků. „Dle průzkumu portálu Profesia.cz až tři pětiny středoškoláků nepracují v oboru, který vystudovali, z toho navíc až jedna třetina žáků nechce vůbec pracovat v oboru, který si k dalšímu studiu zvolili. Šetření od Národní ústavu vzdělávání mezi středoškoláky zase ukazuje, že poměrně častým důvodem nespokojenosti absolventů je ztráta zájmu o vystudovaný obor (30 procent), přibližně 26 procent dotázaných uvádí jako jeden z důvodů nespokojenosti nízké platové ohodnocení v oboru a 24 procent špatné pracovní podmínky,“ uvedla Dominika Krejčířová z Jihočeské hospodářské komory.

Salmondo je sada online testů. Jak řekl metodik odborného týmu Jihočeské hospodářské komory (JHK) Petr Rejnek, žákům pomohou ujasnit představy o tom, co je baví, na jaké pozice se hodí a jaká škola by mohla být vhodná. Výchovná poradkyně ze Základní školy Linecká 43 v Českém Krumlově Michaela Vosátková uvedla, že žáci o kariérní poradenství nemají příliš zájem. „Spíše si chodí pro informace o školách a o oborech a pro odpovědi na otázky spojené s procesem přijímaní na střední školy,“ řekla Vosátková.

Během podzimu budou mít k testům přístup všechny základní školy v kraji. Novinku ocenila ředitelka ZŠ Smetanova Vimperk Dagmar Rückerová. „Je to něco jiného, na žáky není vyvíjen tlak pouze ze strany školy, ale mohou se zapojit i rodiče skrze sdílené výsledky testu a své děti podpořit," uvedla. V tomto školním roce se zatím uskutečnilo pět ze čtrnácti naplánovaných workshopů pro výchovné poradce. Jihočeská hospodářská komora letos uspořádala pro žáky přes sto workshopů v podnicích.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky škola, testy, novinka, vzdělání, základní škola, střední škola, Jihočeská hospodářská komora, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským žákům pomohou při volbě školy online testy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.