Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hlubocká škola se dočká rozšíření, zdejší jídelna pomáhá se stravováním seniorů

PR článek

Do nového školního roku vstoupila Základní škola v Hluboké nad Vltavou s několika novinkami – investičního i výukového charakteru.

Základní škola se sídlem v ulici Karla Čapka je jedinou základní školou v městě s více než 5 300 obyvateli. V letošním roce školu podle ředitele školy Jaroslava Schmieda navštěvuje 480 žáků. Škola je zcela naplněna, navštěvují ji kromě místních i žáci například ze Zlivi, Českých Budějovic, anebo také z nedalekého Zahájí. V příštím roce se počítá se zvýšeným počtem žáků.

Kapacita školy je už nyní naplněna, a tak provozovatel se zřizovatelem školy – městem Hluboká nad Vltavou – řeší, jak ji na další roky rozšířit. „Škola je v dobré kondici, ale má jeden velký problém - očekává se nárůst dětí na prvním stupni. Plánujeme proto přístavbu školy a vybavení pro pět tříd prvního stupně,“ přibližuje plány města místostarosta Pavel Dlouhý.

„I tělocvična bude na hraně své kapacity, proto přibyde i nová část tělocvičny. Na projektu se začne v dohledné době pracovat a realizace tohoto záměru potrvá asi do tří let. Financování přístavby přijde na dvacet až třicet milionů korun, částka se samozřejmě může změnit dle stavebních prvků. Financování proběhne z dotačního programu ministerstva školství, zbytek případně ze samotného rozpočtu města,“ popsal financování místostarosta Pavel Dlouhý.

Naplněnou kapacitu školy připouští i zástupkyně ředitele Milena Thalerová. „Ve spolupráci se zřizovatelem – městem Hluboká -  se nám nejlepším řešením zdá být právě přístavba. Podle předběžného plánu vedle pěti nových tříd bychom chtěli vybudovat také velkou aulu, kde bychom mohli pořádat koncerty a různé kulturní činnosti. Máme školní pěvecký sbor, který vystupuje v kulturním centru Panorama nebo i tady u nás ve škole v hale. Ale v nějakém novém pěkném prostoru by byla tato pěvecká vystoupení mnohem důstojnější. Plán na rozšíření kapacity máme schválený Radou města i jednáním zastupitelů,“ podotýká Thalerová.

Demografický nárůst školáků na prvním stupni přisuzuje místostarosta Pavel Dlouhý zájmu lidí stěhovat se za kvalitou života do Hluboké nad Vltavou. „Za posledních deset let přibyla výstavba rodinných domů především mladých rodin, proto můžeme očekávat nárůst žáků nastupujících do zdejší základní školy.“

Kromě kapacity se škola potýká i s dalším problémem – parkováním. „Situace je zoufalá nejen pro kantory, ale i pro rodiče, kteří ráno děti přiváží a odpoledne je odváží. V určitou chvíli tu nejde ani zastavit. Je tím ohrožena hlavně bezpečnost dětí. Delší dobu bojujeme o parkoviště. Auta parkují v parku, ale někdy stojí až na školní zahradě. O velké přestávce jsme děti pouštěli ven, ale mezi zaparkovaná auta je to nebezpečné,“ podotýká Milena Thalerová.

Provozovatel školy investuje do provozu i do výuky. Kompletně zrekonstruoval a vybavil dvě jazykové třídy. „Školní jídelnu vybavujeme postupně. Proběhla rekonstrukce výměny vzduchotechniky a výměnného pultu na občerstvení,“ popsal novinky ředitel školy Jaroslav Schmied. Školní jídelna vaří i pro seniory, kteří si pro obědy chodí. Město jim na obědy přispívá a zájem o tento způsob stravování má zhruba 200 hlubockých seniorů.

Štítky Hluboká nad Vltavou, základní škola, modernizace, Pavel Dlouhý, Karel Čapek, České Budějovice, Zliv, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Hlubocká škola se dočká rozšíření, zdejší jídelna pomáhá  se stravováním seniorů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.